Facebook en Instagram: foto's zelfverminking verboden
Beleid aangescherpt

Facebook en Instagram: foto's zelfverminking verboden

07-02-2019 21:12 Laatste update: 08-02-2019 07:16

Facebook en Instagram verbieden voortaan beelden van zelfverminking en zelfdoding. Beelden die waren bedoeld 'ter bewustwording' waren voorheen nog toegestaan, maar die worden voortaan ook geblokkeerd of onvindbaar gemaakt.

Instagram gaat een strenger beleid voeren om 'de meest kwetsbare mensen' te beschermen, zo laat het weten via een blogbericht. "De laatste maanden hebben we gezien dat we nog niet zijn waar we moeten zijn op het gebied van zelfverminking en zelfmoord en dat we meer moeten doen om de meest kwetsbare mensen veilig te houden op Instagram", aldus de verklaring. Ook Facebook scherpt het beleid aan, zo laat het vandaag weten.

Instagram kondigt aan dat het afbeeldingen van zelfverminking per definitie gaat verwijderen, ook als er geen verheerlijking plaatsvindt. Ook worden gerelateerde foto's, zoals over littekens, niet meer weergegeven in de zoekresultaten of aanbevelingen. Ook gaat het bedrijf zijn best doen om kwetsbare gebruikers aan hulporganisaties te linken.

Het is nu al zo dat gebruikers die zoeken op de term #selfharm een pagina te zien krijgen waarop wordt verteld hoe ze hulp kunnen krijgen. Pas daarna kunnen ze doorklikken naar de foto's.

In Nederland

Halverwege vorig jaar bleek dat Instagram in Nederland onvoldoende het eigen beleid nakomt. Onderzoek van RTL Nieuws wees uit dat er meerdere Nederlandse kanalen waren die zelfdoding verheerlijkten.

Ook nadat deze kanalen gemeld waren bij het bedrijf, bleven ze online staan. Daaruit blijkt dat het aanscherpen van het beleid niet automatisch leidt tot uitbanning van het probleem.

YouTube

Ook YouTube worstelt met content over zelfverminking en zelfdoding. Het platform weigert om alle video's over het onderwerp offline te halen, omdat het vindt dat bewustwording over het probleem wel een plek verdient.

Tegelijkertijd bleek eerder deze week dat YouTube het zoeken naar zelfverminkingsvideo's wel heel makkelijk maakte door zoekresultaten automatisch aan te vullen.

Heb jij vragen over zelfmoord? 
Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Heb je last van depressieve gevoelens?
Je kan terecht bij Korrelatie
Telefoon: 0900 1450 (€ 0,15/min)
Online: korrelatie.nl
Whatsapp: 06-13863803

Kijk ook: kindvriendelijke app YouTube Kids nu in Nederland:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's