Reacties op opvouwbare telefoon: 'Kan niet wachten'
Heel duur, erg tof

Reacties op opvouwbare telefoon: 'Kan niet wachten'

21-02-2019 17:46 Laatste update: 19:48

Samsung heeft zijn opvouwbare Galaxy Fold onthuld. Een nieuw type smartphone, wat vinden de kenners? We maken de balans op.

Samsung begon de presentatie van zijn Galaxy S10-smartphones woensdagavond met de onthulling van de Galaxy Fold. De eerste opvouwbare smartphone van Samsung gaat open als een boekje, met binnenin een scherm van 7,3 inch en aan de buitenkant nog een 4,6 inch schermpje. Een nieuw type telefoon, vanaf 26 april in de VS te koop voor 1980 dollar. In Nederland verschijnt hij in het tweede kwartaal, de Nederlandse prijs is nog niet bekend.

'Reden tot zorg'

De eerste reacties op de telefoon zijn niet unaniem lyrisch. Zo schrijft Vlad Savov van The Verge: "Een opwindende technische showcase die veel te vroeg op de markt wordt gebracht en zo riskeert dat iedereen deze prille categorie nu al beu is." Savov spreekt van grof betalen voor het deelnemen aan wat in wezen een bètatest is. "Mijn eerste indruk geeft reden tot zorg. Zo vouwt het binnenste scherm nooit helemaal plat. Het is een compromis."

De bekende YouTuber Marques Brownlee is positiever: "De Galaxy Fold ziet er nog erg uit als een product van de eerste generatie, want dat is hij ook. Maar je moet iemand hebben die de eerste spong waagt om oprecht goede opvouwbare telefoons werkelijkheid te laten worden", zegt Brownlee.

'Hoge prijs moet geen probleem zijn'

"Hulde voor Samsung dat het een opvouwbare telefoon op de markt brengt voor zijn rivalen, maar onze korte eerste blik maakt duidelijk dat dit apparaat nog veel ontwikkeling nodig heeft voordat het klaar is voor de gemiddelde gebruiker", meent Roger Cheng van CNET.

Bekende Apple-blogger John Gruber verdedigt de hoge prijs van de Galaxy Fold: "We accepteren dat professionele laptops 2000 dollar of meer kosten, dus waarom geen telefoons van 2000 dollar als, voor zoveel mensen, de telefoon met afstand hun meest gebruikte computer is?". Wel vindt Gruber de Fold nog vooral een prototype, waar de balans tussen het binnenste en buitenste scherm ontbreekt en de vouw van het binnenste scherm te zichtbaar is.

Volgens ArsTechnica is de aantrekkingskracht van opvouwbare telefoons onmiskenbaar, maar de site is sceptisch. "Nog los van eventuele problemen met de duurzaamheid van een apparaat dat constant gebogen wordt, is één van de grote vragen hoe goed Samsung en Google Android hebben geoptimaliseerd voor de opvouwbare vorm."

Bij de Financial Times kijken ze vooral naar het financiële plaatje. "De eerste van de industrie zijn is altijd belangrijk geweest voor het merk van Samsung", schrijft de krant. "Maar opvouwbare schermen zijn pas net commercieel vatbaar en de prijs is buiten het bereik van normale consumenten, dus de apparaten zullen de race om het marktaandeel waarschijnlijk niet beïnvloeden."

Het hart versus het verstand

Goed, tot zover het verstand. Want ja, de Galaxy Fold is duur, het scherm op de buitenkant is vreemd met dikke randen, de apps zijn misschien nog niet geschikt, we weten nog niet hoe het zit met de vouw in het midden, laat staan hoe we zo'n apparaat in de praktijk eigenlijk gaan gebruiken. Maar van de andere kant: als je iemand met een Galaxy Fold in de trein ziet zitten, kijk je wel twee keer op.

Sinds de smartphone gemeengoed is geworden, komen we niet meer met grote ogen kijken als de buurman het nieuwste model heeft. De vernieuwingen zitten de laatste jaren steeds meer in de marge, en dus doen consumenten langer met hun telefoon. Fabrikanten zien dat terug in hun marktaandeel. Samsung probeert daar op deze manier wat aan te doen.

'Kan niet wachten'

Het bedrijf weet zelf ook wel dat het geen 50 miljoen exemplaren van de Galaxy Fold zal verkopen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Samsung heeft als eerste grote merk een opvouwbare telefoon gemaakt. Wat vorig jaar nog science fiction leek, is nu werkelijkheid en binnenkort te koop.

Daarom sluiten we af met twee tweets over kinderlijke plezier van een telefoon die je kan dubbelvouwen. "We nemen allemaal een echte opvouwbare telefoon voor lief, die echt bestaat en binnenkort al te koop is?", vraagt The Verge-hoofdredacteur Nilay Patel zich af. En hoofdredacteur Matthew Panzarino van TechCrunch: "De Galaxy Fold lijkt nutteloos en gek. Maar ik kan niet wachten 'm te proberen."

Eerste indruk: Galaxy S10, S10+ en S10e

Eerste opvouwbare smartphone van het merk Royole:

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal