Opvallende nieuwe smartphones op MWC 2019
MWC 2019

Opvallende nieuwe smartphones op MWC 2019

25-02-2019 19:45 Laatste update: 20:22

Dit zijn de belangrijkste nieuwe smartphones die de afgelopen dagen rond het Mobile World Congress in Barcelona zijn gepresenteerd. Van de opvouwbare Huawei Mate X tot de Nokia 9 met vijf cameralenzen achterop.

Het jaarlijkse Mobile World Congress is maandagochtend van start gegaan in Barcelona. Voorafgaand aan de telecombeurs hebben grote fabrikanten hun nieuwe smartphones en andere gadgets gepresenteerd. Hieronder zetten we alles op een rijtje.

Dit jaar gaat er veel aandacht uit naar smartphones met opvouwbare schermen. Ook maken de eerste telefoons met ondersteuning voor de nieuwe 5G-netwerken hun debuut. Bright testte meerdere nieuwe smartphones al: volg ons YouTube-kanaal.

Samsung

Samsung kondigde enkele dagen voor het MWC al zijn Galaxy S10-smartphones en de opvouwbare Galaxy Fold. De Galaxy S10's hebben onder meer een selfiecamera in een gat in de bovenhoek van het scherm. Steeds meer fabrikanten kiezen voor zo'n cameragat. Ook hebben de S10 en S10+ een vingerafdruksensor onder het scherm, waarmee Samsung een andere telefoontrend volgt.

De opvouwbare Galaxy Fold verschijnt eind april in de VS, voor 1980 dollar, en komt in de loop van het tweede kwartaal ook in Nederland op de markt. De opvouwbare smartphone is kritisch ontvangen door experts.

Tijdens het MWC presenteerde Samsung wel een nieuw mid-range toestel: de betaalbare A50 met een druppelvormige notch, waar een 25 megapixel selfiecamera in zit. Het toestel heeft een 6,4 inch oled-scherm en drie camera's aan de achterkant, waaronder een 25 megapixel camera. De A50 is in maart in Nederland te koop voor 349 euro.

Huawei

Huawei presenteerde de Mate X, een opvouwbare telefoon met 5G-ondersteuning. In uitgevouwen toestand heeft het nieuwe Huawei-toestel een scherm van 8 inch, opgevouwen heeft de Mate X een 6,6 inch scherm aan de voorkant en een 6,4 inch scherm aan de achterkant. Het toestel komt medio dit jaar op de markt en kost 2299 euro. 

Voor de presentatie van de Huawei P30 en P30 Pro kwam het MWC te vroeg, die smartphones worden pas eind maart verwacht. De high-end toestellen zullen vermoedelijk een vingerafdrukscanner in het scherm krijgen. De P30 wordt waarschijnlijk uitgerust met drie camera's aan de achterkant, terwijl de P30 Pro er vier krijgt.

Oppo

Het Chinese merk Oppo toonde zijn eerste telefoon met 5G, die werkt met een nieuwe chip van Qualcomm. Wanneer het 5G-toestel precies op de markt komt, is nog niet bekend.

Ook presenteerde Oppo een cameramodule met 10 keer optische zoom, die in nieuwe smartphones zal zitten. Die smartphones komen in het tweede kwartaal op de markt. Oppo brengt sinds vorig jaar zijn smartphones ook in Nederland op de markt. 

Later toonde de topman van Oppo nog foto's van hun opvouwbare telefoon. Nu nog een prototype, waarbij het scherm aan de buitenkant zit. Dichtgevouwen zit er aan beide kanten van het toestel een scherm, met aan één kant een strook met daarin de camera's.

Xiaomi

Xiaomi kondigde zijn eerste 5G-telefoon aan. Het gaat om de 5G-versie van de eind vorig jaar verschenen Mi Mix 3, een smartphone met een selfiecamera die uit de bovenkant schuift. Het 5G-toestel is in mei te koop in de eerste Europese landen, vanaf 599 euro. Dat is 100 euro meer dan de 4G-versie van de telefoon. 

Ook kondigde Xiaomi de Europese introductie van de nieuwe Mi 9 aan, een telefoon met drie camera’s achterop, waaronder een 48 megapixel camera, en een vingerafdrukscanner in het scherm. De Mi 9 laadt volgens de fabrikant sneller draadloos op dan alle andere smartphones. De Mi Mix 9 heeft een vanafprijs van 449 euro.

Sony

Sony presenteerde een nieuwe high-end smartphone, de Xperia 1, een toestel met een 6,5 inch 4K-oledscherm in de langwerpige verhouding 21:9, dezelfde verhouding als bioscoopschermen. Ook heeft de Xperia 1 drie camera's aan de achterkant, met lenzen die gelijk staan aan 16mm, 26mm en 52mm op een fullframecamera. Het toestel verschijnt in de lente voor 949 euro.

Naast de Xperia 1 heeft Sony ook nog twee midrange-smartphones met 21:9-scherm aangekondigd: de Xperia 10 en 10 Plus. Ze hebben schermen van 6 en 6,5 inch, maar dan geen oled maar lcd, en geen 4K maar 1080p. De Xperia 10 draait op een Qualcomm Snapdragon 630-chip en kost 349 euro, de 10 Plus heeft een Snapdragon 636 en kost 429 euro.

Ook heeft Sony nog een budgettoestel met een prijs van 199 euro uitgebracht, de Xperia L3. Een toestel met 5,7 inch scherm en Android 8.0.

LG

LG heeft de 5G-telefoon V50 ThinQ 5G en de G8 ThinQ aangekondigd. De V50 ThinQ 5G heeft een 6,4 inch oled-scherm, de nieuwe Snapdragon 855-chip, 6GB ram, 128 GB opslag en drie camera’s aan de achterkant. Ook kan er een tweede scherm aan het toestel worden toegevoegd. Dat 6,2 inch oled-scherm zit in een hoes om de telefoon heen. Gebruikers kunnen hierdoor op beide schermen wat anders doen. De prijs is nog niet bekend.

De andere nieuwe LG-telefoon, G8 ThinQ, ondersteunt geen 5G. Het toestel heeft wel de nieuwe Snapdragon 855, een 6,1 inch oledscherm en drie camera’s achterop. Naast de selfiecamera zit een dieptesensor die LG gebruikt voor handpalmherkenning. Je ontgrendelt het toestel door je handpalm voor het toestel te houden. Gezichtsherkenning is overigens ook een optie. Dankzij de dieptesensor is de G8 ThinQ te gebruiken met gebarenbediening, wat volgens LG van pas zou komen tijdens het autorijden. 

Nokia 

Nokia heeft de Nokia 9 Pureview gepresenteerd. Het toestel heeft maar liefst vijf cameralenzen van 12 megapixel aan de achterkant. Twee camera’s zijn RGB-sensors, terwijl de andere drie monochroom zijn. Door een foto te maken met alle vijf camera's kan je een resolutie tot 240 megapixel behalen.

Het toestel heeft een Snapdragon 845-processor, 6 GB Ram en 128 GB opslag. Het scherm is 5,99 inch groot en heeft een resolutie van 2K. In het scherm zit een vingerafdrukscanner. De telefoon is draadloos op te laden. De Nokia 9 Pureview is 8 millimeter dik en de vijf cameralenzen steken niet uit. Het toestel dat vanaf maart beschikbaar is, zal 699 dollar gaan kosten.

Volg de updates vanaf MWC

Bright doet verslag van het Mobile World Congress in Barcelona.

Volg de updates via FacebookTwitter en Instagram.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor video's over de nieuwe smartphones.