Hoge kosten

Spotify dient klacht in tegen Apple bij Europese Commissie

13 maart om 12:26
Laatste update: 14 maart om 14:21

Spotify vindt de regels in de Apple App Store oneerlijk. Apple vraagt 30 procent commissie aan bedrijven in de appwinkel.

Spotify heeft daarom een klacht tegen Apple ingediend bij de Europese Commissie. Volgens de Zweedse streamingdienst zorgen de regels van Apple voor oneerlijke concurrentie, schrijft Spotify-CEO Daniel Ek.

Hij klaagt dat Apple alle bedrijven die in hun app een abonnement willen aanbieden, een commissie van 30 procent laat betalen. Spotify wil dat de Europese Commissie een gelijk speelveld creëert voor alle apps en diensten in de App Store, inclusief die van Apple zelf.

Het is op iPhones en iPads verboden om een ander betaalsysteem te gebruiken dan dat van Apple, en bedrijven morgen zelfs niet verwijzen naar bijvoorbeeld hun eigen betaalsite. Ondertussen heeft Apple ook een concurrerende muziekdienst, Apple Music.

Volgens Ek zou zijn bedrijf de prijs van een abonnement fors hoger moeten maken om de extra kosten op te vangen, en zo niet meer kunnen concurreren met Apple Music. Spotify sinds vorig jaar geen abonnementen meer aan in zijn iOS-app. Wel is het mogelijk om een abonnement af te sluiten via Safari op de iPhone of iPad, alleen mag Spotify niet naar die mogelijkheid verwijzen in zijn app.

'Regels App Store niet transparant'

Spotify klaagt daarnaast dat het de klantgegevens niet krijgt van gebruikers die een abonnement afsluiten via de App Store. Ook vindt het bedrijf het oneerlijk dat het zijn apps op de Apple Watch en Apple HomePod niet hetzelfde kan laten werken als Apple Music.

Ook dat is volgens de Zweden een oneerlijk voordeel. Bovendien zou Apple het met zijn ontransparante regels onnodig moeilijk maken om een goed functionerende app te maken. Dat is volgens Spotify de reden dat het in tegenstelling tot veel andere audio-apps nog geen Apple Watch-app heeft.

Benadeeld

Op de site TimeToPlayFair.com heeft Spotify een tijdlijn gepubliceerd van alle momenten waarop het door Apple zou zijn benadeeld. Daar klaagt het onder meer dat Apple Music geadverteerd wordt op manieren die voor Spotify verboden zijn.

Spotify stelt ook dat zijn app-updates door Apple steeds vaker geweigerd worden. Het bedrijf bracht de afgelopen zes maanden echter elke week een update voor zijn iOS-app uit.

Apple heeft desgevraagd nog niet op de klachten van Spotify gereageerd. Spotify heeft 96 miljoen betalende gebruikers, Apple Music zou er 56 miljoen hebben.

Test: wat is de beste muziekdienst?

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal