Ex-hoofd App Store bezorgd over concurrentie met app-makers
Machtsmisbruik

Ex-hoofd App Store bezorgd over concurrentie met app-makers

29 mei 2019 om 19:46
Laatste update: 29 mei 2019 om 19:47

De concurrentie tussen Apple en onafhankelijke app-makers baart het voormalige hoofd van het beoordelingsteam van de App Store zorgen.

Dat zegt Phillip Shoemaker, die tussen 2009 en 2016 leiding gaf aan het Apple-team dat de apps beoordeelde, in een interview met Bloomberg.

Volgens Shoemaker was de concurrentie tussen eigen apps en apps van derden aanvankelijk geen enkel probleem, omdat Apple compleet andere diensten aanbood dan app-makers van buiten. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. “Er is nu een belangenconflict ontstaan omdat Apple actief is geworden in gebieden waar veel concurrentie is. Daar ben ik erg bezorgd over.”

Machtsmisbruik

Apple is recent onder vuur komen te liggen omdat het bedrijf misbruik zou maken van zijn macht. Spotify diende in maart een klacht in bij de Europese Commissie omdat Apple zijn eigen muziekdienst zou bevoordelen. Begin deze maand werd bekend dat de Europese Commissie een formeel onderzoek gaat doen naar machtsmisbruik door Apple.

Ook krijgt Apple kritiek omdat het bedrijf software maakt die sterk lijkt op de apps die onafhankelijke app-makers al langer aanbieden. Zo klaagden de makers van schermtijd-apps vorige maand in The New York Times dat Apple hen het leven zuur maakt sinds het bedrijf zijn eigen schermtijdfunctionaliteit introduceerde.

Volgens Apple nam het bedrijf maatregelen tegen de makers van schermtijd-apps omdat zij zich niet aan de regels hielden. Zo zouden ze privacy- en veiligheidsmaatregelen negeren.

‘Brak mijn hart’

Shoemaker vertelt aan Bloomberg dat het beoordelen van apps geen makkelijk werk is. “Jij bent degene die kan voorkomen dat een app in de App Store komt. Een ontwikkelaar kan daardoor geld verdienen, eten op tafel zetten en zijn kinderen naar school sturen.” Het weigeren van apps “brak mijn hart elke keer”, vertelt hij.

Apple-event WWDC

Bright.nl doet komende week verslag van het grote jaarlijkse Apple-event WWDC. Like ons op Facebook en volg ons op Instagram en Twitter om niks te missen.