© Apple

Apple videodienst heet Apple TV+ en verschijnt in de herfst
Apple TV

Apple onthult videodienst: Apple TV+ verschijnt dit najaar

25 maart 2019 om 19:20
Laatste update: 27 maart 2019 om 19:44

Apple heeft maandagavond zijn videodienst Apple TV+ aangekondigd. De dienst is vanaf de herfst beschikbaar. De prijzen van de abonnementen zijn nog niet bekend.

Het aanbod aan exclusieve series op Apple TV+ werd tijdens de presentatie in Californië ingeleid door Steven Spielberg. Dat was opvallend, want de vermaarde regisseur is al jaren een vocaal tegenstander van Netflix. Zo wil Spielberg niet dat Netflix-films genomineerd worden voor klassieke filmprijzen.

Spielberg komt met zijn serie Amazing Stories naar de videodienst van Apple. Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell presenteerden hun comedyserie The Morning Show. Acteur Jason Momoa en actrice Alfre Woodard presenteerden de aanstaande science-fiction-serie See.

Oprah Winfrey en Pino

Pino van Sesamstraat was van de partij om een nieuwe kinderserie voor Apple TV+ aan te kondigen. Regisseur J.J. Abrams en zangeres Sara Bareilles werken aan de muzikale serie Little Voice.

Als laatste kwam Oprah Winfrey op het podium. Oprah werkt voor Apple aan twee documentaires: Toxic Labor over misstanden op de werkvloer en een meerdelige documentaire over mentale gezondheid.

Prijzen nog onbekend

Apple TV+ zal dit najaar beschikbaar zijn in meer dan 100 landen, als een reclamevrije abonnementsdienst. Het is nog niet bekend voor welke prijs.

Wel is duidelijk dat de dienst onderdeel wordt van de vernieuwde Apple TV-app. Die app biedt ook de mogelijkheid een abonnement te nemen op de videodiensten van andere partijen. Bij Apple TV Channels betaal je per zender, maar de prijzen zijn nog niet bekend. Onder meer HBO, Showtime, Starz, CBS, Cinemax, Comedycentral Now en Mubi zullen aanwezig zijn,

Smart-tv's LG en Samsung

De vernieuwde Apple TV-app verschijnt in mei in meer dan honderd landen voor de iPhone, iPad en Apple TV. Later dit jaar volgt ook een app voor Mac. De app komt ook beschikbaar op smart-tv's van Samsung, LG, Sony en Vizio en de tv-mediaspelers FireTV van Amazon en Roku.

Het is nog niet bekend welke diensten er in Nederland onderdeel zullen uitmaken van de Apple TV-app. 

Apple News+

Dat geldt voorlopig niet voor de nieuwe dienst Apple News+, een soort Spotify voor magazines en een handvol kranten. Via een abonnement van 9,99 dollar per maand kan de hele familie meer dan 300 magazines inkijken.

Alle artikelen worden speciaal vormgegeven voor iPhone en iPad. The Wall Street Journal is onderdeel van het abonnement. Andere grote Amerikaanse kranten, zoals de New York Times en de Washington Post, willen niet met Apple in zee gaan. Voor Amerikanen en Canadezen is de dienst direct beschikbaar, later dit jaar volgen Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Gamedienst Apple Arcade

Helemaal nieuw is de dienst Apple Arcade, een game-abonnement waarin games van veelal onafhankelijke makers die vaak wat artistieke spellen maken. De spellen zijn te installeren via de App Store en zijn daarmee ook offline te spelen. De game wordt dus niet gestreamd, zoals Google met Stadia van plan is. 

Apple heeft de prijs van Apple Arcade nog niet genoemd. De gamedienst moet in de herfst van dit jaar verschijnen.

Creditcard Apple Card

Apple kondigde ook de eigen digitale creditcard Apple Card aan. In samenwerking met Goldman Sachs en Mastercard brengt Apple een nieuwe creditcard op de markt. De digitale betaalkaart is vrij van maandelijkse kosten en heeft een beloningssysteem.

De creditcard werkt nauw samen via Apple Pay, het betaalsysteem waarmee iPhone- en Apple Watch-gebruikers contactloos kunnen betalen. Mocht Apple Pay niet ondersteund worden, dan is er altijd nog een fysieke kaart, gemaakt van titanium.

De kaart komt deze zomer naar de Verenigde Staten, andere landen zijn nog niet aangekondigd. In Nederland is er overigens nog altijd geen ondersteuning voor Apple Pay.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's