Netflix-alternatief

Apple TV+: dit is er nog onduidelijk over de videodienst

Apple TV+ videodienst prijs prijzen abonnement series nederland
26 maart 2019 om 19:25
Laatste update: 27 maart 2019 om 07:27

We weten dat Apple voor zijn Netflix-concurrent Apple TV+ gaat samenwerken met Steven Spielberg, Oprah Winfrey en de makers van Sesamstraat. Maar veel vragen zijn nog onbeantwoord gebleven. Bright zet ze op een rij.

In de bijna twee uur durende presentatie kondigde Apple maandagavond veel aan, maar er bleven ook veel onbeantwoorde vragen over. Vooral de presentatie van de nieuwe videodienst Apple TV+ was niet erg concreet. Wat moet er nog duidelijk worden over de Netflix-concurrent van Apple?

Hoeveel gaat het kosten?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal, maar Apple beantwoordt hem nog niet. De prijzen van de videodienst worden pas later dit jaar verwacht, mogelijk pas net voor de release van de dienst. Apple TV+ lijkt vooralsnog vooral een dienst om erbij te nemen, maar het is de vraag of de prijs daarop zal zijn afgestemd.

Wat kan je zien?

Apple kondigde samenwerkingen aan met Oprah Winfrey, de makers van Sesamstraat, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan en Jon M. Chu, maar eigenlijk werd het alleen concreet bij de samenwerking met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon. Zij werken aan een serie The Morning Show. Deze serie komt waarschijnlijk bij de lancering van de dienst direct online. 

In welke beeldkwaliteit zijn de series te zien?

Voor een techbedrijf sprak Apple gisteren bijzonder weinig over de technologie achter Apple TV+. Het is niet duidelijk of de eigen content ook de hoogste beeldkwaliteit heeft en of dat daar extra voor betaald moet worden. 

Het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat de video's in 4K met HDR beschikbaar zullen zijn. Via iTunes kunnen op dit moment ook al films in 4K gestreamd worden.

Wanneer gaat de dienst van start?

Meer concreet dan 'najaar 2019' werd Apple niet. De dienst zou flinke vertraging hebben opgelopen omdat topmensen van Apple zich bemoeiden met de inhoud van de series. Apple zou alles zo 'gezinsvriendelijk' mogelijk willen houden.

Komt Apple TV+ ook naar Nederland?

Apple TV+ wordt bij de release uitgerold naar meer dan honderd landen en de kans is groot dat Nederland daar bij zit. Op de Apple.com-site is de Apple TV+-pagina vertaald in het Nederlands, dus het moet vreemd lopen wil Nederland niet bij die 100 landen zitten. Maar officieel is het nog niet.

Gaat Apple series van andere producenten kopen?

Apple gaat in de vernieuwde Apple TV-app (waar het abonnement Apple TV+ een onderdeel van is) verschillende abonnementen bundelen. Ook het streamen van betaalde tv-zenders wordt toegevoegd. Voor elke zender en videodienst moeten gebruikers mogelijk los betalen. In Nederland zal de app waarschijnlijk nog behoorlijk leeg blijven, aangezien Apple vooral deals heeft voor de Verenigde Staten.

Of Apple naast zijn eigen series ook van externe bedrijven series gaat aankopen, zoals Netflix doet, is ook nog niet duidelijk.