PlayStation 5 kan games in 8K-resolutie afspelen
Da's pas knallen

PlayStation 5 kan games in 8K-resolutie afspelen

16-04-2019 16:11 Laatste update: 16:14

De PlayStation 5 ligt pas over 2 jaar in de schappen, maar Sony belooft nu al dat de opvolger van de PS4 de hogere 8K-schermresolutie zal ondersteunen.

In een interview met Wired heeft hardware-ontwerper Mark Cerny van Sony laten weten dat de nieuwe PlayStation 5 beelden met de hoge 8K-resolutie gaat ondersteunen. Dat zijn vier keer meer pixels dan de duurste PlayStation 4 Pro nu ondersteunt, namelijk 4K.

Op dit moment zijn er nog nauwelijks 8K-tv's op de markt. In Nederland hebben alleen Samsung, Sony en Sharp 8K-televisies op de markt gebracht. Het probleem van 8K is dat je een hele grote televisie moet hebben en relatief dicht bij het scherm moet zitten, om het verschil met 4K goed te kunnen zien.  

2021

Toch kiest PlayStation ervoor om de technologie in het aankomende model van de PlayStation te stoppen. Het gaat dan ook nog wel even duren voordat de nieuwe generatie er is: de PlayStation 5 wordt pas op z'n vroegst in 2021 verwacht.

Verder zei Cerny nog tegen Wired dat de PlayStation 4-spellen zullen werken op de 5 én dat de PlayStation VR-bril het ook gewoon blijft doen. Hij ging niet in op de vraag of er een nieuwe VR-bril aan zit te komen.

Snelle schijf en krachtige GPU

De PS5 krijgt volgens Cerny een ssd-schijf in plaats van een traditionele harde schijf. Dit kan het laden van spellen 15 keer sneller maken. Verder krijgt de spelcomputer een Radeon Navi-GPU-chip, die ervoor kan zorgen dat lichtinval nog realistischer wordt weergegeven. Deze chip wordt ook door special effect-studio's gebruikt voor het bewerken van Hollywoodfilms. Over de prijs van de PS5 is nog niets bekend.

Kijk ook: zo werkt Google-gamedienst Stadia

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Wanneer is een 8K-tv je geld waard