Amazon lanceert gratis muziekdienst
Alexa, play music

Amazon lanceert gratis muziekdienst

19-04-2019 07:35 Laatste update: 07:36

Amerikaanse gebruikers van Amazon krijgen vanaf nu toegang tot een gratis muziekdienst.

Anders dan betaalde muziekdiensten heeft de gratis muziekdienst van Amazon geen alomvattende muziekcatalogus. Gebruikers kunnen kiezen voor populaire playlists en verscheidene zenders met bijvoorbeeld jaren-tachtig-muziek of country. De muziek wordt afgewisseld met reclame. De gratis muziekdienst is onder meer toegankelijk via de Amazon Echo-speakers.

Eerder deze week lekte al uit dat Amazon een gratis muziekdienst wilde starten. Het bedrijf hoopt daarmee klanten te lokken voor zijn verschillende betaalde muziekdiensten. Zo biedt het bedrijf een dienst met een beperkte catalogus aan, die onderdeel uitmaakt van Amazon Prime. Deze beperkte muziekdienst heeft een catalogus van 2 miljoen nummers en duizenden zenders.

Daarnaast is er Amazon Music Unlimited. Die dienst heeft een catalogus van ruim 40 miljoen tracks. De standaardversie kost 9,99 dollar, maar abonnees zijn goedkoper uit als ze de muziekdienst afnemen in combinatie met het Prime-abonnement of de muziek alleen op hun Echo-speakers afspelen. Of en wanneer Amazon de gratis muziekdienst in Nederland introduceert, is nog niet bekend. 

Concurrentie

Het is niet bekend hoeveel abonnees Amazon voor deze betaalde muziekdiensten heeft. Vorig jaar verklaarde een woordvoerder van Amazon tegenover The Verge dat Amazon Music 'tientallen miljoenen actieve gebruikers' heeft. Marktleider Spotify heeft 96 miljoen abonnees, gevolgd door Apple Music met ruim 50 miljoen betalende gebruikers.

Test: wat is de beste muziekdienst?

Gratis muziek op Google Home-speakers

Google maakte donderdag bekend dat gebruikers van Google Home en andere slimme speakers met Google Assistent een gratis versie van de muziekdienst YouTube Music kunnen gebruiken. Net als de gratis versie van Spotify horen gebruikers advertenties tussen liedjes. 

De gratis versie van YouTube Music is ook in Nederland beschikbaar. Gebruikers kunnen alleen luisteren naar muziek uit een bepaald genre. Ze kunnen Google Assistent vragen: 'Hé Google, speel hiphop' en de slimme speaker start dan een gepersonaliseerde afspeellijst.