'Huawei brengt eerste tv met 5G op de markt'
8K-resolutie

'Huawei brengt eerste tv met 5G op de markt'

01-05-2019 18:06 Laatste update: 18:26

Huawei wil de eerste televisie met een 5G-modem op de markt brengen. Het toestel krijgt een scherm met een 8K-resolutie en moet nog dit jaar verschijnen.

Dat meldt Nikkei Asian Review, dat zich baseert op ingewijden. De 5G-module moet het mogelijk maken om zware content te downloaden. Het gaat daarbij volgens Nikkei onder meer om VR-programma’s en 360-graden-video’s waarbij kijkers alle kanten op kunnen kijken. De tv kan dankzij het 5G-modem ook dienst doen als router voor andere elektronica.

Met de 8K-televisie gaat Huawei de concurrentie aan met marktleider Samsung. Het Koreaanse bedrijf bracht zijn eerste 8K-tv’s vorig jaar op de markt. De goedkoopste uitvoering (met een scherm van 65 inch) kost 4.999 euro. De Samsung 8K-televisies zijn niet uitgevoerd met 5G.

Opvouwbare smartphone

Dat Huawei wel een 5G-tv op de markt brengt, heeft alles te maken met de wens van het Chinese bedrijf om voorop te lopen met de opvolger van 4G. Zo is de eerste opvouwbare telefoon van Huawei, de Mate X, ook voorzien van 5G.

Op dit moment heb je daar in Nederland nog niets aan: de 5G-frequenties moeten nog worden geveild. Voor de toekomst is 5G wel interessant. Huawei zegt dat het mogelijk is om met een snelheid van 4,6 Gbps te downloaden met het modem in de Mate X. “Je kunt een film van 1 GB binnen drie seconden binnenhalen”, beloofde Richard Yu, die aan het hoofd staat van de consumentendivisie van Huawei, bij de presentatie van de Mate X.

5G-netwerken

Huawei wil wereldwijd een belangrijke rol spelen bij de aanleg van nieuwe 5G-netwerken. Dat is controversieel. De Verenigde Staten boycotten de apparatuur van Huawei uit vrees voor spionage door de Chinese overheid.

In Nederland is het wachten op het advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat vermoedelijk eind deze maand aan het kabinet wordt gepresenteerd. KPN heeft Huawei al wel ingehuurd voor de aanleg van het radio- en antennenetwerk voor het toekomstige 5G-netwerk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s