Apple stelt publieke beta iOS 13, macOS en iPadOS beschikbaar
Proefkonijnen gezocht

Apple stelt publieke beta iOS 13, macOS en iPadOS beschikbaar

24-06-2019 18:11 Laatste update: 18:11

Bram van Dijk

Het is nu voor iedereen mogelijk om de nieuwste versies van Apple's besturingssystemen uit te proberen. De iPad heeft voor het eerst een eigen besturingssysteem.

Apple heeft via de website de eerste update van het nieuwe besturingssysteem iOS 13 voor iedereen beschikbaar gemaakt. Tegelijkertijd zijn ook de updates voor tvOS 13, macOS Catalina en de allereerste iPadOS uitgekomen om voor het publiek te testen. Alle versies zijn te installeren door gratis mee te doen aan het Beta-programma.

Eerder kwamen al ontwikkelaarsversies van de verschillende besturingssystemen online. Officieel worden iOS 13 en aanverwanten pas in het najaar naar alle apparaten uitgerold.

Nieuw voor iPhone

In de nieuwe update voor iPhone is het onder andere mogelijk om op de telefoon de donkere modus in te stellen. Hierbij krijgen alle standaard-apps en de instellingen een donker design. Ook is het toetsenbord via swipen te besturen en zijn er verschillende privacyverbeteringen.

Nieuw voor iPad

De iPad heeft voor het eerst een eigen systeem en werkt dus niet meer met hetzelfde systeem als iPhone. Hiermee wordt de iPad weer iets meer zoals een laptop, met de mogelijkheid tot het aansluiten van een muis en een Finder-achtige bestandenapp.

Nieuw voor de Mac

In macOS Catalina maakt iTunes de eerste stappen naar de uitgang. De alles-app wordt ontmanteld en vervangen door losse apps voor muziek, podcasts en tv.

Ook wordt het makkelijker voor Macs om iPad-apps te lezen en is de iPad in te stellen als tweede scherm voor een Apple-computer. Verder is de hele computer te besturen via spraak.

Kijk ook: alle aankondigingen van het Apple Event