De beste waterdichte e-readers voor deze zomer
E-books op vakantie

De beste waterdichte e-readers voor deze zomer

17-07-2019 16:13 Laatste update: 19-07-2019 18:52

Amazon kopieert de Kobo Forma en lanceert volgende week net op tijd voor de zomervakantie zijn premium e-reader Oasis met een nachtmodus. Welke e-reader is voor Nederlanders de beste keuze? Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande vertelt je zijn voorkeur.

E-readers waren gedoe. Niet zozeer de apparaten, maar om er boeken op te krijgen. Jaren terug had ik een prachtige Sony Reader, maar het halsstarrige DRM-systeem van Adobe Digital Editions vergalde m’n leesplezier. Na Stieg Larssons Millennium-trilogie heb ik het opgegeven.

Dat is anno 2019 aanzienlijk verbeterd. De e-readers synchroniseren via wifi. Ze zijn waterdicht. De schermen zijn voorzien van verlichting en zelfs kleurtemperaturen. Er zijn extra apps, zodat je op je smartphone of tablet verder kunt lezen (of luisteren). En je kunt een all-you-can-readabonnement afsluiten met een gratis proefperiode die langer duurt dan je vakantie.

Kobo of Kindle

Al dat gemak komt echter tegen een prijs: je kunt slechts kiezen uit Kobo of Kindle.

Het Canadese Kobo werkt in Nederland samen met Bol.com. Dat is een pluspunt, want dat betekent veel Nederlandse titels en Nederlandse service. Wat betreft e-readers loopt Kobo voorop, al zijn ze doorgaans iets duurder. Ook het abonnement, Kobo Plus, is iets duurder: 10 euro per maand (of 13 euro met luisterboeken erbij). Daar heb je wel ruim een kwart miljoen titels voor. NB: De luisterboeken kun je alleen beluisteren via de Kobo-Bol.com app op je smartphone of tablet, niet op de e-readers. Die zijn er om te lezen, vindt Kobo.

Kindle is de e-reader van de Amerikaanse internetgigant Amazon. Dat betekent scherpere prijzen voor de e-readers, maar ook minder Nederlandse titels. Het abonnement, Amazon Prime, kost 6 euro per maand en biedt je naast ebooks (besteld bij Amazon.de en niet bij Amazon.nl) ook Prime Video (dat mijn inziens onderdoet voor Netflix en Videoland), snellere bezorging van bestellingen (bij Amazon.de) en Twitch Prime (alleen interessant voor gamers). Bol.com zet daar Select tegenover voor betere bezorging, maar dat is niet inbegrepen bij Kobo Plus.

De prijzen voor het abonnement hoeven zoals gezegd geen rol te spelen, want beide diensten bieden een proefperiode van 30 dagen aan. Die kun je één keer afnemen. Tenzij je verscheidene bankrekeningen hebt. 

De verschillen

Beide kemphanen hebben elk twee e-readers die we kunnen aanraden én die waterdicht zijn. Dat laatste wil je als je op vakantie gaat. De zee, een rivier, een meer, een zwembad of een onverhoopte regenbui, je e-reader moet tegen een plons kunnen. Zowel Kobo als Kindle bieden een normale e-reader aan en een premium e-reader.

De Aura H2O van Kobo is waterdicht, heeft een 6,8 inch-scherm met een nachtmodus die het blauw in het licht terugschroeft wanneer het donker wordt en kost 180 euro. De jongste versie van de Kindle Paperwhite is inmiddels ook waterdicht, maar heeft een iets kleiner scherm (6 inch) en beschikt niet over een nachtmodus. Hij kost 145 euro en is tijdens Prime Day aanzienlijk afgeprijsd.

Kobo maakte afgelopen najaar indruk bij ons met de Forma. Een e-reader die uitblinkt in ergonomie; hij is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen en leent zich ook voor lezen in landscapemodus. De fysieke knoppen voor voor- en achteruit bladeren en een groot 8 inch scherm (voorzien van nachtmodus) waren ook zeer welkom. De prijs is wat hoog voor een e-reader: 280 euro.

Amazon reageerde met de Kindle Oasis, ook voorzien van fysieke knoppen om te bladeren. Het scherm is met 7 inch iets kleiner. Er is een nieuwe versie onderweg mét nachtmodus, die verschijnt op 24 juli. De goedkoopste uitvoering van de Oasis kost 230 euro.

Aversie tegen Amazon

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Kobo Forma. Dat is, moet ik bekennen, ook ingegeven door een gezonde aversie tegen veelvraat Amazon, dat als een postbusbedrijf zijn diensten hier op de markt dumpt via onze oosterburen.

Ben je daar ook gevoelig voor maar strekt je aversie zich uit tot alle grote online warenhuizen, dan kun je sinds kort de online boekhandel Bookaroo steunen. Je kunt er alleen geen e-books bestellen.

Wil je wel e-books maar geen e-reader? Download dan de Vakantiebieb-app voor iOS of Android. Daarin kun je tijdens de zomermaanden gratis boeken lenen zonder lid te zijn van een bibliotheek.

Leestips

Tot slot vijf recent verschenen e-books die ik heb gedownload (maar nog niet gelezen):

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer

De goede zoon van Rob van Essen

Serotonine van Michel Houellebecq

Het feest van Dimitri Casteleyn

Ooit gelukkig van Nico Dijkshoorn

Meer gadgetvideo's? Volg het Bright-kanaal op YouTube