Deze robots en drones zie je in actie op Bright Day
Bright Day 2019

Deze robots en drones zie je in actie op Bright Day

02-08-2019 17:02 Laatste update: 02-10-2019 11:01

Op Bright Day 2019 zijn robots weer een groot thema en dit keer diverser dan ooit. Met onder meer: Sony's robothond Aibo, robotvoetballers, robotmaker XRobots en Drone Soccer.

De eerste grote namen van Bright Day 2019, het grootste techfestival van Nederland, hebben we vorige maand bekendgemaakt: onder meer Fortnite-gamer Royalistiq, de Canadese YouTube-ster The Hacksmith en game-supermodel Stefanie Joosten zijn van de partij op Bright Day 2019. Nu vertellen we alles over alle soorten robots die je tijdens Bright Day kan zien, beleven en aanraken. De negende editie van het jaarlijkse techfest vindt plaats op 23 en 24 november in de Expo Haarlemmermeer.

Bestel hier je tickets

We beginnen met een primeur: tijdens Bright Day 2019 wordt de eerste officiële Drone Soccer-competitie gehouden, een selectie voor het NK Drone Soccer. The Drone Racing Federation komt deze unieke tak van sport laten zien, overgewaaid uit Zuid-Korea. Want hoe werkt dat, moeten drones een bal hooghouden? Nee: de drones zijn de bal!

Drones dragen een speciaal ontworpen beschermende uitrusting en moeten in 3 sets van 3 minuten zoveel mogelijk doelpunten behalen door in een ring te vliegen. De drones vliegen op ongeveer anderhalve meter hoogte, en alles is met led-lampen en geluidseffecten aangekleed. Een spectaculair gezicht, waarbij teamwork belangrijker is dan alleen zo snel mogelijk vliegen. In 2025 wordt het eerste WK Drone Soccer gehouden, op Bright Day zie je nu deze nieuwste vorm van dronesport al.

Robothuisdieren en bezorgdrones

Het kan ook rustiger aan, met robothond Aibo. Sony was even gestopt met de robothond, maar nu is er een nieuwe versie (van 3000 dollar!). Slimmer en realistischer dan ooit: aai Aibo onder zijn kinnetje of over zijn rug en twee trouwe oogjes kijken je aan en gaan langzaam dicht. Ook leert Aibo zijn eigenaar kennen, net als een echte hond. Elke Aibo is dus uniek, en tijdens Bright Day zie je hoe meerdere Aibo's uit heel Nederland zich samen gedragen. Op het Bright YouTube-kanaal zie je binnenkort een uitgebreide review van Aibo.

Robots kunnen bovendien niet alleen huisdieren zijn, maar ook pakketjes bezorgen. Dat laat pakketdienst DPD zien tijdens Bright Day, met zijn bezorgdrones. Je ziet hoe de drones pakketjes laden, van A naar B vervoeren en vervolgens weer lossen. Tof om te zien, en binnenkort een goede manier om pakketjes snel en milieuvriendelijk bij de klant te krijgen. 

Robotvoetballers

Meer robotsport: ook de robotvoetballers van het Eindhovense team Tech United zijn op Bright Day te bewonderen. Dit zijn niet zomaar robots, het zijn kampioenen: in juli wonnen ze goud tijdens de RoboCup in Sydney. Tijdens Bright Day zie je de robotversies van de Oranje Leeuwinnen in actie: Sari van Verenstaal, Lieke Motors, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en Vivianne Wielema komen een balletje trappen.

Robots uit de film en voor op school

Robotwise is ook weer van de partij op Bright Day, en neemt een groot deel van de Bright Kids-area voor zijn rekening. RobotWise maakt interactieve workshops en lesprogramma's voor scholen en organisaties waarbij robots centraal staan. Rijdende robots, bewegende robots, kleurende robots en programmeerbare robots: met zijn grote assortiment is Robotwise de grootste Robot Playground van Nederland, en tijdens Bright Day zien zowel kinderen als ouders wat er allemaal mogelijk is en wordt met robotica.

James Bruton, de bekendste robotmaker van YouTube, komt naar Bright Day. Eerder bekend onder de naam XRobots maakt Bruton zelf allerlei soorten robots, van lopende robothonden tot BB-8 uit Star Wars en van een robotisch Iron Man Hulkbuster-pak uit Avengers: Age of Ultron tot enorme robothanden uit Alien. Welke robots James allemaal mee naar Bright Day neemt, vertellen we later.

Bestel hier je tickets

Bright Day is ingedeeld rond zes thema’s: Mobile First, Health & Robotics, Gaming, Bright Kids, Future Mobility en Smart Home. Meer aankondigingen over de programmering volgen spoedig.

Volg Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s