Recht op reparatie

Apple gaat reparatie door derden makkelijker maken

29 augustus 2019 om 14:09
Laatste update: 30 augustus 2019 om 08:39

Apple maakt het makkelijker voor kleine reparatiewinkels om echte Apple-onderdelen te kopen. Dat kondigde het bedrijf donderdag aan.

De afgelopen jaren was er regelmatig ophef over het reparatiebeleid van Apple, die het lastig zou maken voor onafhankelijke reparatiewinkels om iPhones en andere Apple-producten te herstellen. Reparaties die buiten de garantie van Apple lopen, maar wel door Apple worden uitgevoerd, blijken vaak duur.

Om consumenten te ontmoedigen om naar een andere reparateur te gaan, stelde het bedrijf lange tijd veel onderdelen niet of voor een hoge prijs beschikbaar. Ook gebruikte het software-sloten die de smartphone onbruikbaar maakten als onderdelen niet juist vervangen werden.

Toegang tot speciale trainingen

Het Independent Repair Provider Program (IRPP) van Apple moet daar nu verandering in brengen. Heeft een onafhankelijk reparatiebedrijf een werknemer met een Apple-certificaat, dan krijgt het toegang tot speciale trainingen en originele Apple-onderdelen. 

Apple werkte het afgelopen jaar al als experiment samen met verschillende onafhankelijke reparatiewinkels in Noord-Amerika, Europa en Azië. IRPP wordt voorlopig eerst in de Verenigde Staten uitgerold, maar zal op termijn ook elders van kracht worden.

In Californië lag lange tijd een wetsvoorstel op tafel voor een recht op reparatie. Apple lobbyde hard tegen dit voorstel, wat in mei dit jaar werd ingetrokken.

Handige tips voor je iPhone: wist jij dit?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.