© Microsoft

Clippy paperclip office microsoft mac
De tovenaar is er ook

Virtuele paperclip Clippy is terug, maar dan op de Mac

9 september 2019 om 20:38
Laatste update: 9 september 2019 om 20:38

Clippy, de vrij overdreven aanwezige assistent van Microsoft, is al jaren met pensioen, maar een programmeur heeft de 'irritante' assistent weer tot leven gebracht, op de Mac.

In de jaren 90 waren er weinig computers waar hij niet op te vinden was: Clippy, ook wel Clippit, oftewel de virtuele paperclip van Microsoft. De paperclip kwam te pas en te onpas tevoorschijn om je tips te geven bij een Microsoft-programma. "Ik zie dat je een brief aan het schrijven bent, wil je daarbij hulp?" was bijvoorbeeld een vraag van hem.

In 2001 ging de assistent, ook wel 'agent' genoemd, officieel met pensioen. Veel mensen waren opgelucht, maar ondertussen heeft de paperclip nostalgische waarde gekregen.

Terug op de Mac

Daarom heeft de programmeur Devran “Cosmo” Ünal, in het dagelijks leven senior product engineer bij de lenzenmaker Zeiss, Clippy teruggebracht naar het scherm. En zo mogelijk is hij nog zinlozer dan dat hij in de jaren 90 was.

Nadat je Clippy geïnstalleerd hebt, doet hij namelijk niks anders dan overal op je scherm zichtbaar zijn. Je kan wel de opdracht geven om een animatie af te spelen, maar dat is het dan ook wel. Overigens zijn ook de assistenten Links (de poes) en Merlin (de tovenaar) beschikbaar om je te helpen met niks.

Documentaire

Mocht je na het installeren van Clippy op je Mac nog niet genoeg hebben van de paperclip: op YouTube staat een documentaire van vijf kwartier over het ontstaan en de ondergang van de virtuele paperclip.

Kijk ook: zo werd de Nederlandse Google Assistent gemaakt