© Microsoft

Microsoft brengt Clippy terug als paperclip-emoji

Clippy, terug van weggeweest.

De comeback van Clippy

Microsoft brengt Clippy terug als paperclip-emoji

15-07-2021 17:12 Laatste update: 17:10

Microsoft voert een grote vernieuwing door in het uiterlijk van zijn emoji en brengt daarbij ook de klassieker Clippy terug: de paperclip met oogjes die jarenlang de assistent was in de Office-software.

"Als dit 20K likes krijgt, vervangen we de paperclip-emoji in Microsoft 365 voor Clippy", twitterde Microsoft woensdag. Dat aantal was snel bereikt, en donderdag doet Microsoft boter bij de vis: de paperclip-emoji van het bedrijf krijgt oogjes en wenkbrauwen.

Clippy deed zijn intrede in Office 97, maar keerde na kritiek niet terug in Office 2007. Inmiddels heeft de bijdehante paperclip een cultstatus verworven.

Opfrisbeurt voor Microsofts emoji

De emoji-Clippy is onderdeel van een grote opfrisbeurt die Microsoft aan zijn emoji geeft, meldt het bedrijf aan The Verge. Emoji zijn een open standaard, waar elk bedrijf zijn eigen invulling aan geeft. De emoji van Microsoft waren de aflopen jaren opvallende platte tekeningen met een zwarte rand.

Van plat naar driedimensionaal.

Helft van de emoji beweegt straks

Nu gaat Microsoft de andere kant op, met eigenzinnige, driedimensionale emoji in felle kleuren. De nieuwe emoji moeten aansluiten bij ontwerptaal Fluent Design, die eerder al werd toegepast in updates voor Windows 10, de Xbox-interface en binnenkort ook in Windows 11.

Bovendien beweegt het de helft van de 1800 emoji straks in de Microsoft 365-producten zoals Teams. "Dat element vonden we in Skype erg leuk, dus dat wilden we tot leven brengen in dit nieuwe systeem en voor meer gebruikers", zegt Microsoft 'Emoji-ologist' Claire Anderson.

Microsoft Teams, Outlook en Office

De vernieuwde emoji worden de komende maanden uitgerold. Windows en Microsoft Teams krijgen de nieuwe emoji rond de feestdagen, daar volgen Outlook en de Office-apps. De nieuwe emoji komen volgende maand al naar Microsoft-chatapp Flipgrid.

Eerste indruk: Windows 11