GD-IQ

Kunstmatige intelligentie zoekt in Disney-scripts naar seksisme

Kunstmatige intelligentie zoekt in Disney-scripts naar seksisme
9 oktober 2019 om 14:01
Laatste update: 9 oktober 2019 om 14:01

Mediagigant Disney gaat iets nieuws proberen: door software met kunstmatige intelligentie scripts voor films en series te laten lezen, zou mogelijk seksisme en ondervertegenwoordiging van minderheden opgespoord moeten worden.

Het initiatief werd aangekondigd door actrice Geena David, meldt The Hollywood Reporter. Disney gaat samenwerken met de Geena Davis Institute on Gender in Media om de kunstmatige intelligentie, genaamd, GD-IQ, in te zetten. 

Volgens Davis is GD-IQ een soort spellingschecker voor scriptschrijvers. Maar in plaats van dat er naar schrijffoutjes wordt gezocht, wordt het script langsgelopen om te zien hoeveel mannen en vrouwen er in worden genoemd. Vervolgens kijkt de AI of dit aantal zich verhoudt tot de daadwerkelijke samenleving.

GD-IQ houdt niet op bij het checken van mannen en vrouwen: de kunstmatige intelligentie scant ook of seksualiteit en huidskleuren goed vertegenwoordigd zijn. Tot slot wordt gekeken hoeveel personages een handicap hebben.

Onbewuste vooroordelen

De samenwerking met Disney is een pilot: er wordt gekeken of de resultaten van de AI-scans helpen om scripts over het algemeen te verbeteren. Na een check door de software krijgen de schrijvers alle feedback te zien, zodat ze hier vervolgens over kunnen oordelen.

Het is volgens Davis niet te bedoeling om de scriptschrijvers voor gek te zetten. Ze hoopt ze te wijzen op de vooroordelen die vaak onbewust in een script kunnen kruipen. 

Disney+ is hier:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's