© Volocopter

Eerste bemande vlucht voor Duitse zelfvliegende taxi Volocopter
Boven Singapore

Eerste bemande vlucht voor 'drone-taxi' Volocopter

22 oktober om 13:14
Laatste update: 23 oktober om 14:53

Het Duitse Volocopter heeft de eerste bemande vlucht met zijn 'drone-taxi' gemaakt boven een druk stedelijk gebied: de haven van Singapore.

Het ging om een vlucht van zo'n anderhalve kilometer op een hoogte van 40 meter, meldt Volocopter. Er werd gevlogen met een prototype van twee keer de schaal van het uiteindelijke model. De test moest volgens het Duitse bedrijf een totaalbeeld geven van hoe het opstijgen, vliegen en landen in de stad er straks uit moet gaan zien.

De vlucht startte en eindigde op de VoloPort, een drijvende landingsplaats voor de vliegende taxi's. Volocopter wil uiteindelijk een kleiner exemplaar van zijn taxi volledig zelfvliegend zonder piloot inzetten.

Onlangs onthulde het bedrijf de VoloCity, een tweepersoons vliegende taxi die is ontworpen om aan de regelgeving van de Europese luchtvaartautoriteit EASA te voldoen. Volocopter hield eerder al testvluchten in Duitsland, Finland en Dubai, maar voor het eerst werd nu boven daadwerkelijk over de stad gevlogen.

Britse rivaal met F1-designer

Vorige week ging ook de vliegende taxi van de Britse concurrent Vertical Aerospace voor het eerst de lucht in. Het bedrijf maakt ook een verticaal opstijgend elektrisch vliegtuig, dat een last van zo'n 250 kilo moet kunnen dragen, genoeg voor een piloot en één of twee passagiers.

Vertical Aerospace nam onlangs het Formule 1-consultancybureau MGI over, opgericht door ontwerper Mike Gascoyne. Hij ontwierp Formule 1-wagens voor tal van teams, waaronder McLaren, Renault, en Caterham. Zijn expertise komt volgens de Britse startup ook van pas bij vliegende taxi's.

Kijk ook: de drone-taxi van Airbus en Audi

Tijdens techfestival Bright Day op 23 en 24 november ook een vliegende taxi aanwezig. Tijdens Bright Day kunnen bezoekers plaatsnemen in de Ehang 216 (die volgens de regels helaas nog niet mag opstijgen). Bestel nu kaarten voor Bright Day.