Elektrisch vliegen

Elektrische luchttaxi vliegt 250 kilometer bij onbemande testvlucht

Elektrische ‘luchttaxi’ voert langste testvlucht uit 
28 juli 2021 om 10:14
Laatste update: 28 juli 2021 om 10:20

De elektrische luchttaxi van het Amerikaanse bedrijf Joby Aviation heeft een onbemande testvlucht van 250 kilometer gemaakt. Het elektrische vliegtuig, dat lithium-ionbatterijen gebruikt, moet vanaf 2024 mensen gaan vervoeren.

De elektrische luchttaxi van Joby Aviation stijgt en landt verticaal zoals een helikopter, maar vliegt als een vliegtuig. Volgens Joby was dit de langste testvlucht ooit met dit type elektrisch vliegtuig. De testvlucht van een kleine 250 kilometer duurde 1 uur en 17 minuten en vond plaats in Californië. De afstand werd afgelegd door elf rondjes te vliegen. Het vliegtuig werd vanaf de grond bestuurd. 

Meerdere startups werken aan elektrische ‘luchttaxi’s’, die verticaal kunnen opstijgen en landen, zogeheten eVTOL's. De vliegmachines moeten uiteindelijk goedkoper en schoner worden dan de huidige vliegtuigen. Ook maken ze veel minder lawaai dan zowel helikopters als vliegtuigen.

'Met huidige batterijtechniek mogelijk'

Joby gebruikt voor het prototype lithium-ionbatterijen. "We hebben iets bereikt waarvan velen dachten dat het onmogelijk was met de huidige batterijtechnologie", zei ceo JoeBen Bevirt. 

Het bedrijf verwacht vanaf 2024 de eerste passagiers te vervoeren in de VS. Joby moet hiervoor nog goedkeuring krijgen van de Amerikaanse toezichthouder Federal Aviation Administration. Wanneer Joby bemande testvluchten gaat uitvoeren, is nog niet bekend.

Concurrenten uit China en Duitsland

Het Chinese bedrijf eHang en het Duitse Volocopter hebben ook al regelmatig bemande testvluchten met hun 'passagiersdrones' gemaakt, maar de eVTOL's van beide bedrijven hebben een kleinere actieradius van enkele tientallen kilometers. Volocopter is van plan om onder meer rond Parijs, Singapore en Dubai te gaan vliegen.

Meer over elektrisch vliegen: