Gamestreaming

Google Stadia mist bij de start nog allerlei beloofde functies

Google Stadia mist bij de start nog een aantal beloofde functies
14 november 2019 om 10:53
Laatste update: 14 november 2019 om 10:53

De nieuwe gamedienst Google Stadia is vanaf 19 november beschikbaar, maar op die dag ontbreken wel een aantal beloofde functies. Google zegt die de komende maanden toe te voegen.

Google Stadia is Google's gamedienst zonder dat er een grote spelcomputer nodig is: games worden gedraaid op de servers van Google en naar gebruikers gestreamd. De eerste groep kan van start op 19 november; dan gaat Stadia open voor gebruikers die voor 129 euro de Stadia Premiere Edition hadden gekocht, inclusief Stadia-controller en Chromecast Ultra.

Toch ontbreken in eerste instantie nog een aantal beloofde functies, zoals een achievement-systeem. Dat zegt Google tijdens een vragensessie op Reddit. Achievements zouden "kort" na de release van Stadia worden toegevoegd.

Geen familiedeling

Ook een functie voor familiedeling ontbreekt nog. Daardoor kunnen ouders een reeds gekochte game niet met het account van hun kind delen. Google belooft hard aan die functie te werken, en die begin 2020 toe te voegen aan Stadia.

De gamedienst werkt in eerste instantie niet op Chromecast Ultra's die niet bij het Stadia Premium Edition-pakket zijn geleverd. Kort na de lancering krijgen bestaande Chromecast Ultra's een update om Stadia-ondersteuning toe te voegen.

Geen multiplayer

De multiplayer-functionaliteit Stream Connect wordt nog voor het eind van het jaar toegevoegd, belooft Google. Ook de Stadia Buddy Pass werk nog niet direct, maar pas twee weken nadat Stadia beschikbaar komt. Met die als kunnen gebruikers een vriend tijdelijk gratis toegang geven tot de dienst.

Bij de lancering ontbreken ook nog alle toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een beperking. Google zegt dat zijn Stadia-team met gameontwikkelaars werkt aan nieuwe standaarden voor toegankelijkheid in alle Stadia-games.

Wekelijk nieuwe functies

"Natuurlijk staan er nog veel meer nieuwe functies op de planning", zeggen Stadia-ontwikkelaars. "We willen wekelijks nieuwe dingen uitbrengen na 19 november."

Google zegt Stadia net zo te benaderen als zijn zoekmachine, YouTube en andere diensten. "Een geleidelijke uitrol met continue verbeteringen gebaseerd op feedback van gebruikers." 

Dat zal in de praktijk betekenen dat vroege gebruikers bij Google zullen moeten aankloppen als zij een functie missen, of niet goed vinden werken.

Google Stadia: is dit het einde van de spelcomputer?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's