AVG en Avast

Firefox verwijdert data-stelende extensies van antivirusmakers

© Mozilla

Firefox verwijdert data-stelende extensies van antivirusmakers
4 december 2019 om 18:09
Laatste update: 4 december 2019 om 18:09

Mozilla heeft een viertal extensies voor zijn webbrowser Firefox verwijderd uit de downloadlijst. De extensies zijn afkomstig van antivirusbedrijven, maar bleken data van gebruikers te stelen.

De extensies Avast Online Security, AVG Online Security, Avast SafePrice en AVG SafePrice zijn niet meer via de downloadsite van Mozilla te installeren. Ze bleken veel meer gegevens te verzamelen dan is toegestaan, waaronder zelfs de surfgeschiedenis van gebruikers.

De maker van AdBlock Plus ontdekte in oktober al dat Avast Online Security en AVG Online Security gebruikersgegevens bewaren en versturen naar de antivirusbedrijven. Deze week concludeerde hij dat de andere twee extensies hetzelfde doen.

Dat uitgerekend deze vier extensies data verzamelen en doorsturen, is ironisch. De extensies zijn gemaakt om foute websites te identificeren en bij een bezoek te waarschuwen, om te voorkomen dat je data wordt gestolen of dat je bijvoorbeeld malware downloadt.

Avast vertelt aan ZDNet in gesprek te zijn met Mozilla om de problemen met de extensies op te lossen, zodat ze wellicht weer toegelaten kunnen worden.

Review: MacBook Pro 16 inch met nieuw toetsenbord

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's