Kinderarbeid

Techbedrijven aangeklaagd om doden in kobaltmijnen Congo

Grote techbedrijven aangeklaagd om doden in kobaltmijnen Congo
17 december 2019 om 16:47
Laatste update: 17 december 2019 om 16:53

Apple, Google, Tesla en Microsoft zijn aangeklaagd vanwege kinderarbeid in Congolese kobaltmijnen, waar de bedrijven grondstoffen vandaan halen.

De aanklacht is ingediend door de International Rights Advocates namens veertien Congolese families, meldt de BBC. De families vinden dat de bedrijven konden weten dat er kinderarbeid gebruikt werd in de mijnen waar ze hun grondstoffen haalden. Congo is goed voor 60 procent van de wereldproductie van kobalt.

Kobalt is een belangrijke grondstof voor de lithium-ion-batterijen die in smartphones, laptops, elektrische auto’s en andere gadgets gebruikt worden. Het mijnproces is echter fysiek zwaar, ongezond en vanwege de nauwe mijngangen worden vaak kinderen gebruikt. De onveilige mijngangen storten regelmatig in, waarbij de kinderen gewond raken of om het leven komen. 

Specifieke kennis

Volgens de in de VS ingediende aanklacht hadden de grote techbedrijven “specifieke kennis” die erop wijst dat hun kobalt aan kinderarbeid gekoppeld is. De bedrijven wordt een gebrek aan regulering en misbruik van de situatie aangerekend.

Deze materialen zitten in je smartphone:

Naast Apple, Google, Tesla en Microsoft worden ook Dell en twee mijnbedrijven aangeklaagd, Zhejiang Huayou Cobalt en Glencore.

Glencore zegt in een verklaring aan de Britse krant The Telegraph dat het "geen handmatig gewonnen erts koopt, verwerkt of verhandelt" en stelt dat het ook "geen enkele vorm van kinderarbeid, gedwongen of verplichte arbeid tolereert". De andere bedrijven hebben nog niet op de aanklacht gereageerd.

Duurzame smartphone Fairphone 3:

Volg Bright op YouTube voor meer smartphone-reviews