Speciaal team OM gaat Tikkie-fraude harder aanpakken
Vergelding

Speciaal team OM gaat Tikkie-fraude harder aanpakken

05-01-2020 11:42 Laatste update: 17:58

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een speciaal team geformeerd dat fraude met apps zoals Tikkie gaat bestrijden. Daarmee moet er harder tegen dergelijke fraude worden opgetreden.

Dat vertelt hoofdofficier van justitie René de Beukelaer in een interview met het AD. "Met fraude als bij Tikkie moet je wel iets weten van digitalisering", aldus de topman. "Daarom hebben we er een speciaal digiteam voor geformeerd."

Het OM leidt personeel op tot zogeheten 'cyberofficieren', die alleen maar onderzoek doen naar digitale fraude. "Binnen een paar jaar zijn we allemaal aan de cybercrime", zegt De Beukelaer. "ook de basisteams van de politie."

Bij Tikkie-fraude worden mensen misleid om hun betaalgegevens door te geven aan een crimineel. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te linken naar een website die lijkt op die van een bekende betaal-app, maar in werkelijkheid de ingevulde informatie doorsluist. Hiermee kan dan een bankrekening worden geplunderd.

Honderden slachtoffers

Uit cijfers van de politie bleek dat honderden Nederlanders in de eerste helft van 2019 slachtoffer waren van deze fraudevorm.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) diende eind vorig jaar een wetsvoorstel in dat de straf op Tikkie-fraude verhoogt naar 6 jaar celstraf.

De 5 beste Nederlandse apps in 10 jaar App Store

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's