Man opgepakt die 30.000 euro buitmaakte via '1-centmethode'
Online-oplichting

Man opgepakt die 30.000 euro buitmaakte via '1-centmethode'

18-11-2021 08:22 Laatste update: 12:57

De politie heeft een 20-jarige man uit Den Haag opgepakt op verdenking van betaalverzoekfraude. Volgens de politie zijn met de arrestatie meer dan honderd oplichtingszaken opgelost.

De man zou tussen eind november vorig jaar en 21 september dit jaar bijna 30.000 euro hebben gestolen van rekeningen van slachtoffers via etaalverzoekfraude en de 1-centmethode. Pogingen om nog zo’n 17.000 euro van slachtoffers afhandig te maken, werden door de ING voorkomen, zegt de politie.

Na een aangifte van de ING kwam de zaak aan het rollen. De verdachte legde volgens de politie contact met slachtoffers die een artikel aanboden op een handelssite. Daarop stonden ook telefoonnummers van de slachtoffers. De man legde via WhatsApp contact met ze. Hij stelde slechte ervaringen te hebben gehad bij onlineaankopen en om na te gaan of de aanbieder wel was wie die zei te zijn, vroeg de ‘koper’ een (paar) cent over te maken.

Voor het overmaken van dit geld, stuurde de zogenaamde koper een betaallink. De slachtoffers dachten via die link op een website van een bank terecht te komen, maar de link verwees in werkelijkheid naar een nepwebsite waardoor alle ingevulde gegevens naar de oplichter gingen. Vervolgens kon de oplichter op de rekeningen van de slachtoffers inloggen en zijn telefoon koppelen aan hun rekeningen, waardoor hij geld kon overschrijven.

Meerdere nummers en namen

De verdachte gebruikte volgens de politie meerdere telefoonnummers en verschillende mannen- en vrouwennamen. Ook werden diverse verzendadressen gebruikt voor de zogenaamd gekochte artikelen. 

Wat zit er in draadloze oordoppen?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s