© Sony

Sony komt met 8K-tv met AI en een kleinere oled-tv
48 inch

Sony komt met 8K-tv met AI en een kleinere oled-tv

07-01-2020 09:02 Laatste update: 09:02

Sony heeft tijdens techbeurs CES nieuwe 8K-tv's aangekondigd. Ook komt er een kleiner model in de lijn 4K oled-tv's.

Bovenaan de nieuwe lijn televisies van Sony staat de Z8H, een 8K lcd-tv in de schermformaten 75 en 85 inch. Daaronder komt de A8H-lijn, met 8K-schermen in de formaten 55 en 65 inch. De 8K-resolutie biedt ongeveer vier keer meer pixels dan 4K.

De lijn Sony-tv's met oled-schermen wordt uitgebreid met de kleinere 48 inch A9, naast de nieuwe A8 in de voor oled gangbare formaten 55 en 65 inch. De A9 gebruikt de Acoustic Surface-technologie van Sony, waarbij het glas van het scherm gebruikt wordt als speaker. Daardoor klinkt het alsof het geluid recht uit de tv komt.

Ook LG komt met kleinere oled-tv

LG kondigde enkele uren eerder ook al zijn eerste 48 inch oled-tv aan. Het is geen toeval dat Sony volgt: LG is momenteel de enige maker van oled-panelen voor tv's en voor het eerst is nu een kleiner 48 inch paneel beschikbaar.

Beeldprocessor met AI

De televisies van Sony onderscheiden zich met hun beeldprocessor. Alle genoemde tv's draaien op de Sony X1 Ultimate-processor, die kunstmatige intelligentie gebruikt om beelden aan te passen. Zo worden 4K-beelden scherper gemaakt voor de grote 8K-schermen.

Dankzij de X1 Ultimate-processor zijn de tv's daarnaast geschikt voor de volgende generatie spelcomputers. Zowel Sony's eigen PlayStation 5 als de Microsoft Xbox Series X beloven games in 8K, of 4K met 120 beeldjes per seconde. Beiden worden door Sony's nieuwe beeldchip ondersteund. Ook zijn enkele modellen voorzien van een snelle reactietijd op de HDMI-invoer, waar gamers bij gebaat zijn.

Prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe Sony-tv's zijn nog niet bekend.

Kijk ook: smart-tv's getest

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.