© CD Projekt Red

Scifi-game Cyberpunk 2077 vijf maanden uitgesteld
Overwerken

Scifi-game Cyberpunk 2077 vijf maanden uitgesteld

17-01-2020 10:38 Laatste update: 10:38

De dystopische toekomstgame Cyberpunk 2077 is uitgesteld van april naar 17 september 2020. De ontwikkelaar heeft meer tijd nodig om de game te polijsten.

Dat zegt de Poolse ontwikkelaar CD Projekt Red in een verklaring. Cyberpunk 2077 speelt zich af in de enorme toekomststad Night City. Spelers kunnen vrij door die stad bewegen, en worden bijgestaan door het personage Johnny Silverhand, gespeeld door acteur Keanu Reeves.

"De game is compleet en speelbaar, maar er is nog veel werk te verzetten. Night City is enorm – vol verhalen, content en plekken om te bezoeken, en maar door de enorme schaal en complexiteit hebben we meer tijd nodig om alles te testen en te polijsten", stelt CD Projekt Red.

Overwerken

In een vraaggesprek zegt de ontwikkelaar dat zijn personeel de komende maanden zal overwerken om Cyberpunk 2077 op tijd af te krijgen. "We proberen dit zoveel mogelijk te beperken, maar het is het laatste stadium. We proberen redelijk te zijn, maar ja, helaas", zegt de ontwikkelaar over het overwerken.

Structureel overwerken is geen uitzondering in de game-industrie. Ontwikkelaars laten hun personeel zeker in de laatste fase van het maken van een game vaak erg lange dagen maken, soms ten koste van hun gezondheid en privéleven.

'Offer brengen'

"Je offert sommige dingen op om er deel van uit te maken", zegt CD Projekt Red-baas John Mamais tegen GameSpot over werken in de game-industrie. "Nieuwkomers begrijpen vaak niet wat er voor nodig is. Dus we krijgen veel nieuwe gasten die zeggen, 'oh god, dit is te veel'. Maar dan hebben we andere gasten van Rockstar Games die het niet eens als overwerk beschouwen."

Rockstar Games kwam in 2018 in het nieuws met verhalen rond structureel overwerken. Om de hitgame Red Dead Redemption 2 af te krijgen, zou veel personeel vaak weken van 55 tot 60 uur; zes dagen van 10 uur. Ook zou veel personeel zijn gevraagd om nachten en weekenden door te werken. Veel van de tijdelijke werknemers die dat werk deden zoude inmiddels wel een vast contract hebben gekregen.

Gamedienst Google Stadia:

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube