Applaus!

YouTube voegt applausknop toe voor donatie aan videomakers

youtube applaus applausknop donatie knop donaties kanalen geld verdienen twitch
12 februari 2020 om 17:11
Laatste update: 12 februari 2020 om 17:21

YouTube gaat een betaalde applausknop aan video's toevoegen. Daarmee kunnen kijkers een kleine donatie geven aan de makers van video's.

YouTube meldde woensdag de komst van de nieuwe, betaalde applausknop. Door te klikken op de knop geef je een klein bedrag aan de eigenaar van een YouTube-kanaal.

Daarmee biedt de knop voor videomakers een nieuwe manier om geld aan YouTube te verdienen, naast advertenties, gesponsorde samenwerkingen, merchandising en betaalde lidmaatschappen op kanalen. Streamingdienst Twitch, vooral bekend voor live-uitzendingen van games, heeft overigens al langer zo'n donatieknop.

Nog niet in Europa

De nieuwe functie van YouTube werkt momenteel in acht landen, waaronder de VS, Japan en India, maar nog niet in Europa. Het is nog niet bekend wanneer de functie in Nederland beschikbaar komt. De applausknop is alleen te zien bij video's van YouTubers met duizend abonnees of meer. 

YouTube gaf sommige populaire kanalen al langer de mogelijkheid om geld te verdienen aan chatberichten en virtuele stickers. Voor deze zogeheten Super Chats, Super Stickers en de nieuwe applausknop geldt in totaal per YouTube-gebruiker een maximumbedrag van 500 dollar per dag, of 2000 dollar per week. 

Kijk ook: eerste indruk Samsung Galaxy S20

Geen video missen? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal