?️

Huisbaas gooit codes weg: 54 miljoen euro aan bitcoins kwijt

24 februari 2020 om 08:15
Laatste update: 24 februari 2020 om 12:35

In Ierland heeft de voormalige huisbaas van een voor drugshandel veroordeelde crimineel een papiertje weggegooid met codes die toegang gaven tot bitcoin-accounts.

De 49-jarige Clifton Collins uit Dublin werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor het kweken en verkopen van cannabis. Toen de Ierse opsporingsdienst Criminal Assets Bureau (Cab) het geld wilde claimen, kwamen de ambtenaren erachter dat het geld gestald was in verschillende bitcoin-accounts. Het gaat om een totaal van 6000 bitcoins, goed voor zo'n 54 miljoen euro.

Het enige probleem is dat de codes die toegang geven tot de bitcoins verdwenen zijn. Volgens The Irish Times had Collins alle benodigde codes op een A4'tje uitgeprint en deze in het voorvak van zijn vistas gestopt. Bij een opruiming van het appartement liet de huisbaas alle waardeloze dingen weggooien, waaronder de vistas.

Pech voor Ierland

In andere bitcoin-accounts vond de opsporingsdienst nog wel 1,5 miljoen euro aan bitcoins, plus nog 100.000 euro in cash. Ook had Collins een gyrocopter in bezit waarin hij zelf kon vliegen.

De rest van het geld is waarschijnlijk verloren gegaan voor de Ierse staatskas. De opsporingsdienst hoopt op dat de technologie het in het toekomst mogelijk maakt om alsnog toegang tot de bitcoinwallet te krijgen.

Kijk ook: zo koop je bitcoins