© Alles over Waterstof

Nederlanders maken 'eerste step op waterstof'
Actieradius step verdubbeld

Nederlanders maken 'eerste step op waterstof'

12-03-2020 09:30 Laatste update: 10:14

Het bedrijf Alles over Waterstof heeft een elektrische step omgebouwd tot een step op waterstof. De actieradius moet hiermee worden verdubbeld. Ook deze step mag niet legaal de weg op.

Volgens het Arnhemse bedrijf Alles over Waterstof is het een wereldprimeur: een step die rijdt op waterstof. In samenwerking met studenten van de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) hebben de ondernemers een standaard elektrische Xiaomi-step omgebouwd tot een step met waterstofaandrijving.

Het gaat om een 'waterstof Range Extender'. De step rijdt dus nog steeds op stroom uit de accu, maar de actieradius wordt vergroot dankzij de extra waterstoftoevoer.

Scooters of e-bikes

Volgens het bedrijf betekent dit in dit geval dat de step bijna twee keer zo ver kan rijden. "Maar dat is niet het belangrijkste van dit project", laat Frank Mietes van Alles over Waterstof aan Bright weten. "Het laat zien dat alle elektrische voertuigen op batterijen ook op waterstof zouden kunnen rijden."

Als voorbeeld geeft Mietes dat Renault nu al een auto heeft die een waterstoftank gebruikt als toevoeging op een elektrische motor. "Zo'n range extender zou ook op een elektrische fiets of e-scooter kunnen worden geplaatst."

Minister Wiebes kon er wel om lachen

Niet klaar voor productie

Zoals aan de foto's te zien is, is dit ontwerp niet direct geschikt om naar de markt te brengen. Het bedrijf heeft er juist voor gekozen om alle technologie aan de buitenkant zichtbaar te maken. Er zit op dit moment een 200 bar waterstofcilinder in, maar het systeem is modulair. "Al is er op de step wat weinig ruimte om er een grotere cilinder op te zetten", zegt Mietes. 

Volgende week gaat het bedrijf de step tonen op het Binnenhof in Den Haag, om politici enthousiast te maken. Een rondje rijden op de step mag niet op de openbare weg.

Dit komt omdat voertuigen zoals de e-step en het e-skateboard niet zijn toegestaan op de openbare weg in Nederland. De lobbyvereniging LegaalRijden.nl probeert via een petitie en een demonstratietocht nieuwe regels te krijgen voor deze categorie voertuigen.

Moeten e-stepjes legaal worden?

Deze auto rijdt op waterstof