Enorme vraag

Personeel slaat alarm: 'Amazon gaat roekeloos om met gezondheid'

amazon personeel medewerkers werknemers coronavirus corona magazijn distributie
18 maart om 10:48
Laatste update: 18 maart om 10:56

Webwinkel Amazon krijgt door de coronacrisis veel meer bestellingen dan normaal, maar voor magazijnmedewerkers stijgt de druk en de onveiligheid. Vakbonden dreigen met stakingen.

Amazon ziet zo'n grote groei in de bestellingen dat het bedrijf 100.000 extra werknemers zoekt voor zijn Amerikaanse distributiecentra en bezorgdienst. Maar de mensen die al voor Amazon werken, voelen zich onveilig en onder druk gezet. Dat schrijven The Guardian en BuzzFeed News.

"Ik werk normaal 40 uur per week, nu moeten we allemaal verplicht een extra dag werken", zegt een medewerker van een Amazon-distributiecentrum. "Er hoesten hier mensen, er zijn geen mondkapjes. We kunnen onbeperkt onbetaald vrij nemen, maar ik heb rekeningen te betalen."

Stakingen dreigen

"Veel van ons vinden dat Amazon roekeloos omgaat met onze gezondheid", zegt een Amazon-orderpikker tegen BuzzFeed News. "Dit is een miljardenbedrijf dat moeite heeft ons spullen te geven om ons schoon te houden."

In sommige Europese distributiecentra van Amazon in Italië en Spanje dreigen vakbonden al met stakingen, meldt Bloomberg. In de VS hebben werknemers minder rechten, en wordt het vormen van vakbonden door het management van Amazon tegengewerkt.

'Hoogste prioriteit'

Amazon zegt tegen The Guardian dat de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers wereldwijd de hoogste prioriteit heeft. Het bedrijf geeft zijn Amerikaanse werknemers tijdelijk 2 dollar per uur extra, als tegemoetkoming voor de extra gevraagde inzet.

Amazon heeft wereldwijd ruim 750.000 werknemers, en draaide in 2019 een omzet van bijna 250 miljard dollar.

Eerder deze maand opende Amazon een Nederlandse webwinkel op Amazon.nl. 

De voors en tegens van Amazon

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's