© Zoom

Scholen VS verbieden gebruik videobel-app Zoom
No more zoombombing

Scholen VS verbieden gebruik videobel-app Zoom

06-04-2020 10:38 Laatste update: 12:58

Meerdere schoolorganisaties in de Verenigde Staten blokkeren de populaire videobel-software Zoom voor gebruik binnen scholen. Ze doen dat vanwege de problemen rond de beveiliging van de videobeldienst.

De videobel-app Zoom is de afgelopen maanden hard gegroeid en heeft nu 200 miljoen dagelijkse gebruikers. Doordat veel mensen verplicht thuiswerken en veel scholen gesloten zijn, blijft het gebruik van de app snel toenemen. Maar er kwamen de afgelopen weken veel beveiligingsproblemen bij Zoom aan het licht. 

Zo blijkt dat Zoom wachtwoorden van Windows-gebruikers niet goed beschermt, opgeslagen Zoom-gesprekken gemakkelijk doorzoekbaar maakt voor buitenstaanders en informatie doorspeelde naar Facebook, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte was. Daarnaast worden openbare gesprekken regelmatig onderbroken door 'zoombombers'. Dit zijn mensen die onuitgenodigd zichzelf bij een gesprek voegen, om vervolgens hun scherm te delen waarop porno of rascistische beelden te zien zijn.

Verboden

Dit was voor de FBI aanleiding om te waarschuwen voor het gebruik van Zoom. Verschillende Amerikaanse scholen geven daar nu gehoor aan, schrijft The Washington Post.

Zo heeft de grootste schoolorganisatie in New York leraren en leerlingen verboden om nog via Zoom te communiceren, maar in plaats daarvan Microsoft Teams te gebruiken. Ook in Nevada en Los Angeles zijn veel scholen inmiddels gestopt met de software.

Ook Elon Musk, de ceo van automaker Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft videobellen via Zoom door zijn medewerkers verboden.

Zoom belooft beterschap

Het bedrijf heeft vorige week excuses aangeboden voor misstanden in de software. Zoom-ceo Eric S. Yuan heeft gezegd dat het team de komende drie maanden niet meer aan nieuwe opties gaat werken, maar alleen de huidige problemen gaat oplossen.

Luister ook de Bright Podcast over Zoom en andere videobel-apps:

Videobellen: de etiquette

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube