HomePod draait voortaan op tvOS in plaats van iOS

De originele HomePod, te koop tussen 2018 en 2021.

Futureproof

HomePod draait voortaan op tvOS in plaats van iOS

14-04-2020 10:38 Laatste update: 10:38

De HomePod-speaker van Apple draait niet langer op het besturingssysteem iOS, maar gebruikt de software die ook op Apple TV's staat.

Die wijziging werd afgelopen maand al stilletjes door Apple doorgevoerd, toen er een update werd uitgebracht zonder significant nieuwe functies. 9to5Mac ontdekte dat de software van de HomePod sindsdien is gebaseerd op het besturingssysteem tvOS. 

Dat moet het voor Apple makkelijker maken om updates voor de HomePod te ontwikkelen. iOS is gemaakt voor apparaten met een batterij, terwijl tvOS van een constante stroomverbinding uitgaat - net als bij de HomePod. 

De update zorgt er ook voor dat HomePods vermoedelijk langer software-updates zullen krijgen. Apple zal in iOS 14 hoogstwaarschijnlijk de ondersteuning voor de A8-chip weghalen, die in huidige HomePods zit. Door over te schakelen naar tvOS, kan Apple die chip in deze software wel blijven ondersteunen.

Nieuwe, kleine HomePod

De softwarewissel komt op een bijzonder moment: volgens bronnen wordt er namelijk gewerkt aan een nieuwe HomePod. Deze opvolger is een slag kleiner dan het huidige model, en is wellicht ook goedkoper dan zijn grote broer.

Daarmee kan Apple directer de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld de Google Nest-speaker en de Sonos One

Of de nieuwe Apple-luidspreker in Nederland verkocht zal worden, is nog de vraag. Dat gebeurde bij de eerste HomePod niet. Geïnteresseerde Nederlanders moeten die importeren uit bijvoorbeeld Duitsland.

Test: Google Nest Mini

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's