Gegevens Nederlanders

Binnen 24 uur al datalek bij mogelijke corona-app Covid19 Alert

© Rijksoverheid

covid19 alert datalek crypto digibyte coronavirus Ministerie app
19 april 2020 om 07:31
Laatste update: 19 april 2020 om 13:51

Bij corona-app Covid19 Alert is een datalek aangetroffen. De app is één van de zeven mogelijke corona-apps voor Nederland en is dit weekend gepresenteerd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de broncode van Covid19 Alert die gisteren online is gezet, zijn oude bestanden te vinden met daarin bijna 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt. 

Na melding door RTL Nieuws heeft Covid19 Alert een deel van hun broncode offline gehaald. Ondanks dat is de gelekte data nog steeds met enig zoekwerk terug te vinden.

In de broncode van Covid19 Alert stond een database van een andere app die afkomstig is uit een ander project van een medewerker van ontwikkelaar Immotef. In deze database zijn ook gegevens van Nederlandse gebruikers van die app te vinden.

"Dit is gewoon ontzettend amateuristisch", zegt een expert die anoniem wil blijven. Hij kijkt samen met andere techneuten naar de broncode van de corona-apps. "Er is zoveel mis met deze app, ik begrijp niet dat dit door de selectie heen is gekomen."

Autoriteit Persoonsgegevens

"Wij hebben de code zo snel mogelijk openbaar gemaakt", zegt een woordvoerder van Covid 19 Alert. "In dat proces hebben we per ongeluk deze data online gezet." Het datalek wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie.

Drenthe heeft al corona-app

Ook zijn er vraagtekens te zetten bij het gebruik van de blockchain van de corona-app. Covid19 Alert maakt gebruik van de blockchain van Digibyte, een cryptomunt die net als Bitcoin waarde heeft. Als de interesse in zo'n cryptomunt toeneemt, dan stijgt vaak ook de waarde. 

Digibyte

Op Twitter wordt enthousiast gereageerd door crypto-investeerders, die denken dat als de overheid voor de Covid19 Alert-app kiest de waarde van hun Digibyte-munten flink stijgt. "Ze vullen mijn portemonnee", meldt een Digibyte-investeerder.

En dat lijkt te kloppen: sinds de bekendmaking vrijdag dat de Covid19 Alert-app meedoet met het selectieproces is de waarde van de digitale munt flink gestegen. Ook wordt er sinds die dag veel meer gehandeld in Digibyte.

Tweede ronde

Vandaag staat de tweede ronde van het selectieproces op de planning. Het ministerie kijkt samen met experts naar de presentaties van de zeven corona-apps. De bedrijven en ontwikkelaars hebben de afgelopen avond en nacht gewerkt aan verbeteringen aan hun app.