Tegen indringers

Zoom verplicht wachtwoord tegen kapen videogesprekken

Zoom verplicht wachtwoord tegen kapen videogesprekken
6 mei om 10:29
Laatste update: 6 mei om 10:34

Om ongewenste indringers buiten videogesprekken te houden, stelt de populaire videobel-app Zoom voortaan een wachtwoord verplicht.

Zoom is mogelijk de populairste videobeldienst sinds het uitbreken van de coronacrisis, maar er zijn ook groeipijnen. Zo waren videogesprekken makkelijk binnen te dringen door vreemden die de toegangslink of de gesprekscode kenden. Zelfs de FBI waarschuwde voor het zogenoemde Zoom-bombing. Om dat tegen te gaan, maakt Zoom wachtwoorden nu verplicht voor gratis gebruikers.

Voor alle videogesprekken, al gepland of niet en met of zonder gesprekscode, is nu ook een wachtwoord verplicht. Videochats met zo'n code bevatten voortaan ook standaard een wachtkamer, van waaruit deelnemers door de beheerder van het gesprek worden toegelaten. Binnendringers kunnen zo makkelijker worden afgewezen.

Minder makkelijk uitnodigen

Betalende gebruikers van Zoom, veelal bedrijven, kunnen er nu voor kiezen om de gesprekscode voor hun hele bedrijf uit te schakelen. Deelnemers aan gesprekken zullen dan handmatig uitgenodigd moeten worden, in plaats van via een link of code.

300 miljoen 

Zoom claimt 300 miljoen dagelijkse deelnemers aan videovergaderingen, al worden daarbij mensen die aan meerdere gesprekken deelnemen ook meermaals geteld.

Concurrent Google Meet groeide naar ruim 100 miljoen gespreksdeelnemers per dag, Microsoft Teams telt er 75 miljoen per dag. Door de afwijkende telmethode van Zoom zijn die cijfers niet helemaal vergelijkbaar.

Maak kans op deze iPhone SE:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's