arc soundbar sonos playbase playbar play:5 five one airplay
Arc-tic white or black?

Sonos onthult soundbar Arc en Five-speaker

6 mei om 20:00
Laatste update: 6 mei om 20:12

De Sonos Playbar heeft een opvolger: de Arc. De nieuwe soundbar ondersteunt Dolby Atmos en zal alleen werken met de nieuwe Sonos-app die in juni uitkomt. Sonos komt ook met de nieuwe Five-speaker en een nieuwe subwoofer.

Deze update van Sonos zat er al even aan te komen, de Playbar dateert namelijk alweer uit 2013. De Sonos Arc is de nieuwe premium soundbar die samen met de eerder verschenen Beam consumenten moet verleiden om een Sonos-product onder de tv te hangen. De Arc kost 899 euro, de Beam de helft. Opvallend: ook de Playbase, pas sinds 2017 op de markt, wordt met de komst van de Arc uit de handel gehaald.

In ruil voor die bijna 900 euro krijg je 8 woofers (vier aan de voorkant, twee aan de zijkant en twee omhoog) en drie tweeters. De woofers omhoog zijn nodig om geluid te produceren dat voldoet aan de Dolby Atmos-standaard waarbij het geluid niet alleen voor, achter, links en rechts te horen is, maar ook boven je.

Fors

De Arc is fors (8,7 x 114,2 x 11,6 cm) en dan ook bedoeld voor wie een flinke tv in zijn huiskamer heeft staan. Je kan hem neerzetten voor de tv of ophangen. Als de Arc tegen de muur wordt opgehangen past Arc automatisch de bassen aan, zodat ze niet overstemmen. Dat werkt met sensoren die in de magneten zitten.

Verder kan je in de app kiezen om stemmen beter naar voren te laten komen en hard geluid te dempen als er al iemand in huis ligt te slapen.

De Arc komt traditiegetrouw in matzwart en matwit.  Aansluiten op de tv kan optisch of via een ARC-aansluiting. Muziek afspelen kan via de Sonos-app, Spotify Connect of AirPlay 2. Hij is ook te gebruiken als slimme speaker in combinatie met de Google Assistent en Alexa.

10 juni

De soundbar is nu vooruit te bestellen, maar wacht even tot 10 juni: dan hebben wij hem getest en beoordeeld op het Bright YouTube-kanaal. Ook ligt hij vanaf die datum in de winkels.

Sonos Five

Ook de Sonos Play:5 krijgt een update. De naam verandert in Sonos Five. Een logische naamswijziging: de Play:1 veranderde een tijdje terug ook in de Sonos One.

Aan de buitenkant herken je de nieuwe generatie aan de volledig zwarte of witte behuizing. Bij de witte Play:5 was het rooster bijvoorbeeld nog zwart. De woofers en tweeters zijn hetzelfde dus hij klinkt hetzelfde, maar de processor is sneller en het werkgeheugen uitgebreid. De prijs blijft 579 euro.

Ook de Sonos Sub (799 euro) krijgt een interne update. Combineer je de Sub met de Arc dan produceert die laatste automatisch minder bastonen. 

Nieuwe app

De nieuwe speakers werken alle drie alleen met de nieuwe Sonos-app S2, die als aparte nieuwe download beschikbaar komt in de App Store en Google Play vanaf 8 juni. Naast een (hopelijk) beter design zit daar ook ondersteuning in voor audio in hogere resolutie.

Wie oudere Sonos-producten heeft van voor 2011 kan de andere app blijven gebruiken.

IKEA's Sonos-speakers: een goede koop?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Lees meer over:

Deel via