Apple koopt Tom Hanks-film Greyhound: bioscoop overgeslagen
Koerswijziging

Apple koopt Tom Hanks-film Greyhound: bioscoop overgeslagen

20-05-2020 10:19 Laatste update: 10:24

Apple heeft de wereldwijde uitzendrechten van de nieuwe Tom Hanks-film Greyhound gekocht. De film slaat wegens het coronavirus de bioscopen over.

Na een biedingsstrijd met andere streamingdiensten zou Apple rond de 70 miljoen dollar voor de rechten hebben betaald aan producent Sony Pictures, meldt Deadline. De film had eigenlijk vanaf deze maand in de bioscoop moeten draaien, maar dat gaat door het coronavirus niet door. De Nederlandse bioscopen mogen vanaf 1 juni onder strenge voorwaarden weer open.

Greyhound vertelt het verhaal van een konvooi schepen dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de Atlantische Oceaan oversteekt, achtervolgd door een een groep Nazi-onderzeeërs. Tom Hanks speelt bevelhebber Ernest Krause van konvooi.

Het is voor het eerst dat een film van Hanks rechtstreeks op een streamingdienst verschijnt, voordat de film in de bioscoop is te zien.

Ook oudere series op Apple TV+

De stap is een koerswijziging voor Apple, dat tot nu toe films en series exclusief voor Apple TV+ liet ontwikkelen. Dinsdag kwam al het gerucht naar buiten dat Apple van plan is om ook de rechten van oudere series op te kopen, om die te kunnen streamen op Apple TV+.

Apple begeeft zich met de stap meer in het vaarwater van grote spelers als Netflix en Amazon, die al langer een mix van eigen series en bestaande content aanbieden. De nieuwe strategie is volgens bronnen noodzakelijk. Hoewel Apple TV+ rond de 10 miljoen abonnees heeft, zou slechts de helft actief gebruikmaken van de dienst.

Disney+

Het ongeveer even oude Disney+ groeit tegelijkertijd veel sneller en had in één dag al 10 miljoen klanten, inmiddels bijna 55 miljoen. Disney heeft net als Apple nog maar een vrij klein aanbod nieuwe series en films, maar leunt op zijn enorme catalogus animatiefilms, Marvel en Star Wars.

Apple TV+ is met een maandprijs van 5 euro goedkoper dan veel concurrenten, ook kunnen gebruikers een jaar gratis kijken bij aanschaf van een nieuw Apple-apparaat.

Eerste indruk: Apple TV+