Minister wil corona-app voor zomervakantie af hebben

Zo gaat de corona-app eruitzien.

Contactonderzoek

Minister wil corona-app voor zomervakantie af hebben

04-06-2020 09:37 Laatste update: 12:19

Minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge wil de Nederlandse corona-app voor contactonderzoek nog voor de zomervakantie gereed hebben.

Dat zei minister De Jonge woensdagavond tijdens de persconferentie waarin premier Rutte aankondigde dat op vakantie gaan in beperkte mate mogelijk is deze zomer.

“Als je op vakantie bent in een vakantiesituatie weet je natuurlijk nog veel moeilijker met wie je allemaal contact hebt gehad, bij wie je allemaal in de buurt bent geweest, hoe lang dat heeft geduurd etcetera”, aldus de minster. “Dus er zal bron- en contactonderzoek worden gedaan, maar dat zal natuurlijk wel zijn beperkingen kennen.”

Contactonderzoek makkelijker maken

De corona-app moet contactonderzoek makkelijker maken, door automatisch aan gebruikers door te geven of zij in de buurt zijn geweest bij iemand met corona. Nu wordt patiënten gevraagd zich te herinneren met wie zij in aanraking zijn geweest, maar dat geeft lang niet altijd een compleet beeld omdat besmetting ook al zonder symptomen mogelijk is.

De nieuwe Nederlandse corona-app wordt nu ontwikkeld, na een aantal gestrande pogingen. De app gebruikt het platform van Apple en Google, en wordt volgens de minister binnen twee weken voor het eerst getest. De app draait op de achtergrond van de telefoon, waardoor gebruikers er weinig omkijken naar hebben. Tussen toestellen die bij elkaar in de buurt komen, worden anonieme identificatienummers uitgewisseld.

“In de tweede helft van juni willen we die proef ook in het ‘echie’ vorm geven ergens. Ik hoop dat het net lukt op de drempel van de zomervakantie”, aldus De Jonge. In Nederland heeft regio Noord als eerste zomervakantie, vanaf 4 juli. Regio Zuid volgt op 11 juli, daarna komt regio Midden op 18 juli.