Betaalfunctie WhatsApp van start: Brazilianen kunnen betalen in de app
Betalen via WhatsApp

Betaalfunctie WhatsApp van start: Brazilianen kunnen betalen in de app

16-06-2020 10:11 Laatste update: 11:20

ANP / Bright

Brazilianen kunnen voortaan geld overmaken zonder hun WhatsApp-chats te verlaten. Ze kunnen zowel geld sturen aan vrienden en familie, als een bestelling bij een klein bedrijf betalen.

Brazilië is het eerste land waar de nieuwe betaalfunctie van WhatsApp op grote schaal wordt uitgerold, na eerdere tests in India. Braziliaanse gebruikers van de app kunnen zelf een bedrag sturen of geld vragen via een betaalverzoek.

De dienst is gratis voor consumenten, bedrijven moeten per transactie een percentage afdragen. Volgens WhatsApp-moederbedrijf Facebook is dat percentage vergelijkbaar met wat ze nu betalen voor een creditcardbetaling. Tegen Bloomberg zegt een directeur van WhatsApp dat Braziliaanse gebruikers opvallend vaak met verkopers communiceren via de app.

Facebook Pay

De betaaldienst werkt op basis van Facebook Pay. Daarmee moet het in de toekomst mogelijk worden om met één digitale portemonnee in alle apps van Facebook te betalen, bijvoorbeeld ook in Instagram.

Wanneer de betaalfunctie binnen WhatsApp in andere landen wordt uitgerold, is nog niet bekendgemaakt.

WeChat en AliPay

In landen als China hebben apps als WeChat en AliPay het betalingsverkeer al grotendeels overgenomen. Contant geld en betaalpassen van banken spelen daar een veel kleinere rol.

Analisten verwachten al tijden een vergelijkbare dienst van WhatsApp of Facebook. De Braziliaanse betaalfunctie is echter nog niet helemaal vergelijkbaar: gebruikers moeten hun bestaande betaalpas aan WhatsApp koppelen.

TikTok

Gisteren werd bekend dat het Chinese ByteDance, het moederbedrijf van de populaire video-app TikTok, bankiersdiensten wil gaan aanbieden in Singapore. Volgens bronnen voert ByteDance daarover gesprekken met oprichters van de Singaporese OCBC Bank.

Dit moet er beter aan WhatsApp: