Nederland doet mee aan EU-test met corona-app die over de grens werkt
Over de grenzen heen

Nederland doet mee aan EU-test met corona-app die over de grens werkt

16-06-2020 11:43 Laatste update: 15:48

ANP / Bright

Nederland gaat naar verwachting binnen enkele weken met Duitsland, Ierland en Polen een proef beginnen met corona-apps die over de landsgrenzen ook werken.

De apps leggen geanonimiseerd contacten vast die een coronapatiënt recent heeft gehad. Die personen kunnen dan gewaarschuwd worden dat ze mogelijk besmet zijn, zodat de verspreiding van het coronavirus verder kan worden tegengegaan. Bij het systeem worden de gegevens van individuen versleuteld en geanonimiseerd, zonder centrale opslag.

Volgens de Europese Commissie zijn de lidstaten het eens over "de blauwdruk" van het systeem en volgt in de komende weken de pilot van de vier landen. De lidstaten hebben afspreken gemaakt over een aantal andere technische specificaties voor de corona-apps, zodat die de veilige uitwisseling van gegevens met een ander land garanderen.

"Nu het toeristenseizoen nadert is het belangrijk ervoor te zorgen dat EU-burgers hun nationale app ook in een andere lidstaat kunnen gebruiken", zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt).

In veel EU-landen worden of zijn steeds meer beperkende coronamaatregelen versoepeld en dan kunnen de apps een cruciale rol spelen om het spoor van besmettingen te kunnen volgen. Zes lidstaten hebben inmiddels een corona-tracking-app in gebruik, elf andere landen, waaronder Nederland, komen er binnenkort mee.

"Ik roep de Europeanen op om die apps te gebruiken", aldus EU-commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides. "Ze zijn alleen effectief als ze op grote schaal worden gebruikt en de technologieën op elkaar afgestemd zijn. Over dataveiligheid, fundamentele rechten en privacybescherming in deze apps valt niet te onderhandelen."

De Nederlandse corona-tracking-app is nog in ontwikkeling. Dat gebeurt op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google. De app zou voor de zomervakantie klaar moeten zijn.

In een onderzoek onder Nederlanders zei eenderde een corona-tracking-app zeker te zullen installeren. Zij zien het als een effectief middel om het coronavirus in te dammen en om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Maar net zo'n grote groep ziet zo'n app niet zitten. Ze vinden het kwalijk dat de overheid deze app wil introduceren. De rest twijfelt nog.