Eerste indruk: Lego Super Mario is meer een game dan een bouwpakket
Review

Eerste indruk: Lego Super Mario is meer een game dan een bouwpakket

16-06-2020 14:16 Laatste update: 17:07

Nintendo en Lego werken voor het eerst samen aan een bouwpakket. Met in de hoofdrol: Super Mario. In augustus is Lego Super Mario pas te koop, maar Bright mocht als eerste in Nederland al aan de slag met de nieuwe Lego-sets.

Samenwerken met andere bedrijven is Lego niet vreemd. Winkels liggen vol met bouwdozen waarmee je bijvoorbeeld ruimteschepen uit Star Wars of momenten uit de Lego Super Mario een soort game te maken die je na wat geknutsel op je eettafel kunt spelen. Je bouwt je eigen level, die je vervolgens speelt met een Mario-poppetje dat volzit met sensoren. Ieder nieuw pakket bevat vervolgens extra onderdelen om je levels mee uit te breiden.

Volgens de Nederlandse Lego-ontwerper Jonathan Bennink werd hiervoor al vanaf het eerste moment nauw samengewerkt. "Een Nintendo-topman zat bij ons aan tafel vanaf de eerste post-it die we tijdens een brainstorm hadden opgeplakt", vertelt hij in een gesprek met Bright. 

Mario-poppetje

Met een app koppel je een Mario-figuur via bluetooth aan je smartphone. Deze software is niet beschikbaar voor de Nintendo Switch-spelcomputer, om verwarring te voorkomen. "Anders gaan mensen denken dat ze hun Lego-creaties wellicht in Nintendo-spellen kunnen gebruiken", verklaart Bennink.

Koppel je Mario voor het eerst aan de app, dan wordt er eerst een software-update op het Lego-figuur geïnstalleerd. Ongeveer tien minuten later komt het poppetje tot leven: schermen in de ogen en mond geven Mario simpele emoties, terwijl een scherm op zijn buik toont wanneer hij punten scoort.

In de app vind je precies hoe ieder bouwwerk precies in elkaar gezet moet worden. Omdat dit digitaal is, kun je het afgebeelde onderdeel ook met je vinger ronddraaien. Handig als je de uitleg even niet snapt. 

Power-ups en Bowser

Een pakket bestaat uit losse onderdelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld heuvel met een power-up, een draaiende brug met vijanden er op of een toren waar gameschurk Bowser Junior op staat te wachten.

Door deze losse onderdelen met smalle Lego-stukken aan elkaar te bevestigen stel je een eigen level samen. Aan het begin van dit level zet je een groene buis waar Mario in staat, met aan het einde een vlaggenmast die je aanraakt om het level te beëindigen.

Spelen is vervolgens simpel: je schakelt Mario in met de knop op zijn rug, waarna je hem in de groene buis neerzet en het level doorloopt om het einde te bereiken. Een timer op Mario zijn buik laat zien hoe lang je nog de tijd hebt om je doel te bereiken.

Zoveel mogelijk muntjes

In de tussentijd moet je zoveel mogelijk muntjes te verzamelen met de uitdagingen verspreid door je creatie. Ieder object is voorzien van een gekleurde barcode die de camera in Mario's voeten kan scannen. Hierdoor ziet het Lego-poppetje wanneer je bijvoorbeeld op een schildpad springt of als je tegen een muntenblok schopt. 

Sommige creaties laten je op andere manieren ook punten scoren. In ons testpakket zat bijvoorbeeld een schommel met aan beide kanten een piranhaplant. Lukt het je om Mario heen en weer te bewegen zonder de planten aan te raken, dan kun je in korte tijd veel munten bemachtigen. De bewegingssensoren in het figuur zien of je dit goed doet.

Door allebei hetzelfde level in zestig seconden te spelen, kun je zien wie de meeste punten haalt. Daarin zit dan ook de charme van Lego Super Mario: het is een game om thuis om de tafel te spelen, waarbij je zelf de regels kunt bepalen. Je kunt een level bouwen met alleen die ene schommel, of juist één met meerdere paden.

Mario kan de barcodes scannen om muntjes te bemachtigen.

Vooral om te spelen

Tegelijkertijd is het als traditioneel bouwpakket iets minder uitdagend dan sommige andere Lego-sets. Het in elkaar zetten van losse onderdelen zoals schildpadden, paddestoelen, groene buizen en piranhaplanten is leuk, maar dit zijn allemaal slechts kleine voorwerpen. Omdat je ze met lange Lego-latten aan elkaar vastmaakt om een level te bouwen, oogt het eindresultaat ook niet als iets dat je trots in een vitrinekast zou zetten.

Het spelelement moet daarom wel heel interessant zijn, wil je deze pakketten in huis halen. Vermoedelijk zullen fanatieke gamers dat niet snel doen, gezien de wat simpele regels om punten te scoren. Maar als creatief bouwspelletje in een familie is Lego Super Mario best leuk.

De starterset van Lego Super Mario is vanaf 1 augustus te koop voor 60 euro. Uitbreidingspakketten kosten tussen de 20 en 70 euro.

Nintendo Switch Lite: de beste handheld spelcomputer ooit?