Duitse corona-app 10 miljoen keer gedownload
Corona-app

Duitse corona-app 10 miljoen keer gedownload

19-06-2020 14:35 Laatste update: 14:34

De Duitse app om corona-infecties te helpen opsporen, is inmiddels 10 miljoen keer gedownload. Dat meldt Deutsche Telekom, een van de partijen die meewerkte aan de Corona-Warn-App.

De Duitse corona-app is sinds dinsdagochtend te downloaden op iPhones en Android-smartphones. In de eerste 24 uur werd de Corona-Warn-App al 6,5 miljoen keer gedownload.

De app waarschuwt deelnemers als ze langere tijd binnen twee meter in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Als een gebruiker positief heeft getest en dit in de app heeft gedeeld, meldt die vervolgens aan andere gebruikers dat die in de buurt van een geïnfecteerde persoon zijn geweest. Zij kunnen zich dan ook laten testen.

'Sterke start'

Het systeem werkt alleen als heel veel mensen zich vrijwillig aanmelden. Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners. Iedereen die de app gebruikt, maakt een verschil, zei de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn eerder deze week. "Deze sterke start zou nog meer burgers moeten motiveren om mee te doen. Corona inperken is een teamspel."

Transparantie

De app is in 50 dagen tijd ontwikkeld door onder meer SAP en Deutsche Telekom. "Elke regel code is transparant voor het publiek. Experts konden de ontwikkeling op elk moment volgen via het platform Github", aldus SAP "Meer transparantie kan er niet zijn. De Corona Warn App is het grootste open-source-project ooit uitgevoerd namens de Duitse overheid."  

De app komt volgens minister Spahn niet in de plaats van andere maatregelen tegen verspreiding van het virus. Zo blijft het belangrijk afstand van elkaar te houden en op de bepaalde plekken zoals in winkels mondkapjes te dragen. Hij noemde de app "geen gratis ticket maar een belangrijk nieuw gereedschap in de pandemie". 

Vrees voor sociale druk

De partij de Groenen wil dat er een speciale wet komt voor het gebruik van de app. Daarin moet onder andere worden vastgelegd wat de vrijwilligheid inhoudt om de digitale hulp te gebruiken en de manier waarop gegevens openbaar kunnen en mogen worden gemaakt.

De partij is onder meer bang dat werkgevers medewerkers zullen dwingen om de app te gebruiken of dat er sociale druk ontstaat om er aan mee te doen. De partij komt met een wetsvoorstel.

Nederlandse app

De Nederlandse corona-tracking-app is nog in ontwikkeling. Dat gebeurt op basis van de bluetooth-technologie van Apple en Google. De app zou voor de zomervakantie klaar moeten zijn.

In een onderzoek onder Nederlanders zei eenderde een corona-tracking-app zeker te zullen installeren. Zij zien het als een effectief middel om het coronavirus in te dammen en om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Maar net zo'n grote groep ziet zo'n app niet zitten. 

Help met je computer mee aan corona-medicijn: