Nederlandse AR-app laat zien of voedsel allergenen bevat
Soosee

Nederlandse AR-app laat zien of voedsel allergenen bevat

19-06-2020 14:44 Laatste update: 20:30

De Nederlandse iPhone-app Soosee gebruikt augmented reality om snel te zien of voedsel allergenen zoals noten, gluten of zuivel bevat.

De app maakt gebruik van de camera van je iPhone, die je op een etiket richt. De ingrediëntenlijst wordt gescand, waarna sommige stoffen bovenop het camerabeeld worden uitgelicht. Op die manier hoef je niet meer zelf de hele lijst door te speuren. 

Binnen de app selecteer je zelf welke stoffen geïdentificeerd moeten worden, zodat er alarm wordt geslagen bij jouw eigen allergieën. De app werkt ook in twaalf verschillende talen om tijdens vakanties in het buitenland allergenen te herkennen.

"We hebben voor de app geen groot verdienmodel", vertelt ontwikkelaar Jordi Bruin aan Bright. Gebruikers kunnen wel geld via de app doneren als ze het initiatief willen steunen.

Eind juli ook voor Android

Soosee is momenteel alleen voor iPhones beschikbaar, maar is vanaf eind juli ook voor Android-telefoons te downloaden. Daarnaast worden er wekelijks nieuwe voedselcategorieën aan de database toegevoegd.

Volgens aanhoudende geruchten werkt Apple aan een eigen augmented-reality-bril. Een app zoals Soosee zou zich daar goed voor lenen: dragers zouden de allergenen dan al zien zodra ze naar een product kijken.

Review: Motorola Edge