Al sinds 2015

'Apple werkt aan twee brillen voor augmented en virtual reality'

© iDropNews/Martin Hajek

'Apple werkt aan twee brillen voor augmented en virtual reality'
19 juni om 13:45
Laatste update: 19 juni om 14:14

Een team binnen Apple werkt al sinds 2015 aan twee brillen voor augmented en virtual reality (AR en VR).

Dat vertellen ingewijden aan Bloomberg. Het AR- en VR-team bestaat inmiddels uit duizend mensen en wordt geleid door topman Mike Rockwell. 

Een virtualrealitybril laat je een virtuele wereld om je heen bekijken, waardoor het lijkt alsof je zelf in bijvoorbeeld een game zit. Bij augmented reality zie je bovenop de echte wereld virtuele informatie geprojecteerd, zoals bijvoorbeeld navigatie-instructies.

De producten worden ontwikkeld onder twee codenamen. De N301 is een bril die zowel virtual als augmented reality ondersteunt. De N421 is een versimpelde die enkel AR-technologie bevat, maar ook veel compacter en lichter is.

Te krachtige hardware

Een eerste prototype van de N301 had zulke krachtige hardware, dat een deel daarvan in een losse machine gestopt moest worden. De bril kon hier vervolgens draadloos mee verbinden. De geproduceerde beelden zagen er volgens ingewijden mooier uit dan bij iedere andere VR-bril op de markt. 

De inmiddels vertrokken Apple-designbaas Jonathan Ive was kritisch over het ontwerp, omdat niet alle technologie in de bril verwerkt zat. Er werd daarom gekozen voor een afgezwakte variant, die kennelijk nog steeds indrukwekkende beelden toont. De schermen hebben een zodanig hoge resolutie dat het beeld niet van de realiteit te onderscheiden is, aldus vroege testers. 

Ive is geen fan

Ive zou helemaal geen fan zijn geweest van de N301, omdat de bril dragers 'uit de echte wereld sleept'. De N421 vindt hij dan weer interessanter, omdat hiermee de werkelijkheid kan worden verrijkt.

Volgens sommige geruchten wil Apple dit jaar al een AR-headset op de markt brengen. Anderen denken dat de eerste onthulling pas in 2021 of 2022 zal komen.

Apple-event maandag

Apple houdt komende week zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC, dat dit keer online plaatsvindt. Tijdens de presentatie op maandagavond kondigt Apple software-updates en mogelijk ook nieuwe apparaten aan.

Slimme brillen: de toekomst?