© Apple

Vooraf: dit werd er verwacht van Apple-event WWDC
iOS 14 en iMacs

Vooraf: dit werd er verwacht van Apple-event WWDC

22-06-2020 14:00 Laatste update: 23-06-2020 20:10

Maandagavond houdt Apple een grote presentatie bij de start van zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC, dat dit keer helemaal online plaatsvindt. De verwachtingen op een rij.

Update: dit is er aangekondigd door Apple

iOS 14 en iPadOS 14

De grote software-updates voor de iPhone, iPad en iPod Touch staan centraal op WWDC. Door een gelekte testversie van iOS 14 weten we al een hoop over wat er waarschijnlijk gepresenteerd zal worden. 

Zo moet het voor het eerst mogelijk worden het iPhone-beginscherm aan te passen, zodat je een lijst met apps in plaats van een grid met icoontjes hebt. Daarnaast wordt het voor het eerst mogelijk om de standaard-apps voor webbrowsen, e-mail en misschien zelfs muziek te wijzigen.

De iPhone is met iOS 14 mogelijk ook als autosleutel te gebruiken, mits je auto dit nieuwe systeem ondersteunt. Je auto uitlenen via dit systeem zou ook mogelijk worden. 

Verder staan er een hoop kleinere opties op de planning, zoals een vertaalfunctie in webbrowser Safari en verbeteringen in chatapp iMessage.

Slaaptracking met Apple Watch

Apple Watch-update watchOS 7 belooft een langverwachte optie toe te voegen: de mogelijkheid om je slaapritme te tracken. Sensoren in het horloge zien wanneer je 's nachts beweegt, zodat je op de iPhone kunt zien wanneer je diep was vertrokken. Een bijbehorende wekker-app maakt je wakker als je slechts licht slaapt.

Een app voor Apple Watch, Apple TV, iPhone en iPad laat je fitnessroutines downloaden, zodat je een speciaal videoprogramma kunt volgen tijdens het sporten.

Apple TV-update

Ook tvOS, het besturingssysteem voor de Apple TV, krijgt vermoedelijk een update tijdens WWDC. Tot nu toe is één functie naar buiten gelekt: een kindermodus. Is deze ingeschakeld, dan zijn alleen videokanalen met kindvriendelijke beelden te selecteren.

Vernieuwingen macOS

Waarschijnlijk worden ook vernieuwingen in het besturingssysteem macOS behandeld. Veel details hierover zijn nog niet uitgelekt, maar wellicht bevat de update al de eerste ondersteuning voor Macs die Apples eigen processoren gebruiken.

Volgens geruchten wil Apple vanaf 2021 namelijk Macs verkopen die speciale Apple-chips gebruiken. Bekende analist Ming-Chi Kuo verwacht de eerste MacBook Pro met Apple-chip zelfs al in het vierde kwartaal van 2020.

Bundels van abonnementen

Abonnementsdiensten, zoals Apple Music, iCloud, Apple TV+ en Apple Arcade, vormen voor Apple een steeds belangrijkere inkomstenbron. Door kortingen op meerdere van deze abonnementen te bieden zou het bedrijf meer mensen kunnen overhalen om maandelijks te betalen voor diensten. Mogelijk maakt Apple tijdens WWDC plannen op dit gebied bekend.

In een testversie van iOS stonden al hints over bundels van abonnementen. Het is erg onzeker of Apple Music onderdeel kan zijn van zulke bundels. De grote muzieklabels zouden het aanbieden van kortingen op Apple Music tegenhouden.

Nieuwe iMac 

In de gelekte iOS 14-update zat ook een verwijzing naar een nieuwe iMac met dunnere schermranden. Die zou er dan uitzien als een gigantische variant van de huidige iPad Pro. Het moet voor het eerst sinds 2015 zijn dat Apple het uiterlijk van zijn desktopcomputer volledig verandert. Als deze iMac nu al in software zit, wordt hij mogelijk ook tijdens WWDC gepresenteerd. 

Vermoedelijk zal de nieuwe iMac nog niet gebruikmaken van Apples nieuwe, eigen processorchip. Volgens geruchten wil Apple voor de Macs overstappen van Intel-chips op eigen ARM-chips.

AirTags: bluetooth trackers

Geruchten over de AirTags zien we al maandenlang voorbijkomen, maar tot op heden zijn ze nog niet aangekondigd. De kleine apparaatjes kunnen op bijvoorbeeld je rugzak of portemonnee worden geplakt, zodat je met een bijbehorende iPhone-app die objecten kunt terugvinden.

Daarmee gaat Apple concurreren met bedrijven zoals Tile, die al langer vergelijkbare bluetooth trackers verkopen. Maar omdat AirTags door Apple zelf worden gemaakt, wordt de functionaliteit diep in iOS geïntegreerd.

HomePod Mini (en naar Nederland?)

Apple zou op het moment werken aan een nieuwe, kleinere variant van de HomePod-luidspreker. Deze 'HomePod Mini' zou ook voor een lager bedrag verkocht worden, zodat het bedrijf beter kan concurreren met slimme speakers zoals de Google Home en Amazon Echo.

Bij een nieuwe HomePod is het meteen ook de vraag of hij in Nederland verkocht zal worden. De huidige HomePod wordt hier niet officieel aangeboden, maar bij de kleine variant zou Apple daar verandering in kunnen brengen.

Apple-koptelefoon

Met de draadloze AirPods-oordoppen heeft Apple de draadloze audiomarkt in korte tijd veroverd, en vermoedelijk wordt het assortiment later dit jaar uitgebreid. Volgens geruchten staan er in elk geval twee dingen op de planning: sportoordoppen genaamd AirPods X die beter in je oren blijven een volwaardige draadloze hoofdtelefoon. Ingewijden denken dat de AirPods X pas in september komen, maar de koptelefoon voor juni gepland staat.

Apple heeft al eens koptelefoons gemaakt die met AirPods-technologie draadloos verbinden, maar die werden door het overgenomen Beats geproduceerd. De nieuwe hoofdtelefoon zou een volwaardig Apple-product worden, waarmee Beats ook meer naar de achtergrond wordt geduwd.

Live

De grote keynote van WWDC is maandagavond om 19:00 (Nederlandse tijd) live te bekijken via Apple.com.

Bright bespreekt het nieuws na afloop live op YouTube: abonneer je op ons kanaal om niks te missen en stel ons je vragen in de chat.