© Apple

MacBook Pro eigen Apple-chip
iMac volgt snel

'Eerste MacBook Pro met eigen Apple-chip komt al dit jaar'

22 juni om 07:55
Laatste update: 22 juni om 08:58

Apple zou al in het vierde kwartaal van dit jaar de eerste MacBook en iMac met een eigen Apple-chip uitbrengen.

De doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo herhaalt de geruchten die Bloomberg onlangs al meldde. Apple zou werken aan eigen chips voor zijn Mac-computers, die nu nog op chips van Intel draaien. iPhones en iPads gebruiken al jaren chips die Apple zelf ontworpen heeft.

De Apple-chips voor Macs zijn volgens Kuo 50 tot 100 procent sneller dan chips van Intel. Apple zou sneller willen overstappen op Macs met eigen chips dan eerder gedacht. Volgens Kuo zou Apple alle nieuwe Macs die vanaf 2021 worden gepresenteerd met zijn eigen chips willen leveren.

Eerst 13 inch

De eerste Mac met een eigen Apple-chip zou een nieuwe 13 inch MacBook Pro zijn, die dit najaar zou verschijnen. Daarna volgt een vernieuwde iMac met een Apple-chip en dunnere schermranden. Apple zou stoppen met de Intel-versie van zijn 13 inch MacBook Pro als de versie met eigen chip gereed is.

Halverwege volgend jaar verwacht Kuo een volledig nieuwe MacBook met een nieuwe vormfactor. Mogelijk gaat het om de terugkeer van de 12 inch MacBook, waar eerder geruchten over gingen.

Prestaties Intel niet goed

Apple zou willen overstappen naar eigen chips omdat de prestaties van Intel zouden tegenvallen. Ondertussen zijn de chips in iPhones en iPads al een aantal jaar veruit de snelste in hun klasse.

Apple kondigt de stap naar eigen chips vermoedelijk maandagavond aan tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC. Softwaremakers kunnen dan op tijd hun apps aanpassen voor de nieuwe chips.