iOS 14: deze handige functies krijgt je iPhone ook
Verborgen functies

iOS 14: deze handige functies krijgt je iPhone ook

23-06-2020 21:46 Laatste update: 24-06-2020 16:26

Apple kondigde maandagavond de grote software-update iOS 14 voor later dit jaar aan. Veel nieuwe functies waren niet in de presentatie te zien. We zetten een aantal interessante toevoegingen op een rij.

Kijk ook: de veranderingen in iOS

Achterkant aantikken voor acties

Verstopt in de toegankelijkheidsinstellingen van iOS 14 zit de optie om op de achterkant van je toestel te tikken om simpele commando's uit te voeren. De bewegingssensoren van je iPhone zien wanneer je hem aantikt, waardoor de achterkant in feite in een extra knop verandert.

Op die manier kan bijvoorbeeld naar een app worden gewisseld of een screenshot worden gemaakt. Ook kun je bijvoorbeeld Google Assistent opstarten, waardoor deze net zo makkelijk geactiveerd kan worden als Siri.

Standaard-apps wijzigen

Apple besteedde er tijdens de presentatie niet uitgebreid aandacht aan, maar gebruikers kunnen in iOS 14 de standaard-apps om mee te browsen en te e-mailen zelf kiezen, zodat Safari of Mail niet langer automatisch worden gestart bij het aanklikken van een link.

Beperkte toegang tot foto's

Als iOS-apps tot nu toe toegang vroegen tot je foto's, dan moest je meteen toegang geven tot je volledige foto-bibliotheek. In iOS 14 werkt dat anders: een app kan alleen toegang krijgen tot bijvoorbeeld je recente foto's. Voor veel apps is dat voldoende, waardoor jij niet riskeert dat al je oude kiekjes worden gestolen.

Routes voor elektrische auto's

De Apple Kaarten-app kan routes afstemmen op elektrische auto's. De app houdt rekening met onder meer de actuele accucapaciteit van je auto, hoogteverschillen en laadpunten langs de route. Apple Kaarten weet ook welk type laadstekker je auto heeft, zodat je de juiste laadpunten krijgt aangeraden. Apple werkt samen met BMW en Ford, meer automerken volgen later. De routes voor elektrische auto's zullen na de release van iOS 14 ook meteen in Nederland beschikbaar zijn.

Verbeterde weer-app

De app waarmee je het weerbericht kunt bekijken krijgt een paar updates. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld extra informatie bij extreme weersomstandigheden. Amerikanen krijgen ook toegang tot een soort buienradar. Het is nog niet bekend of die op termijn ook in Nederland zal werken.

Zoeken naar emoji

Het emoji-toetsenbord van iOS 14 heeft een simpele zoekfunctie gekregen, zodat je met trefwoorden de juiste emoji of smiley kunt vinden.

Batterijnotificaties voor AirPods

Zijn de batterijen van je AirPods bijna leeg? iOS 14 waarschuwt je dan ook met een nieuwe notificatie.

Apps gebruiken tijdens het FaceTimen

Tijdens de iOS 14-presentatie was uitgebreid aandacht voor de picture in picture-functie voor video's. Als je een video-app afsluit, blijft de video afspelen zodat je tegelijkertijd iets anders kan doen.

Deze functie gaat ook werken met videobel-app FaceTime, waardoor je bijvoorbeeld iets in de browser kunt opzoeken tijdens een FaceTime-gesprek.

Automatisch oogcontact in FaceTime

Deze functie dook al eens op in een testversie van iOS 13 en zou nu in iOS 14 worden geïntegreerd: een algoritme past in FaceTime-videogesprekken de stand van je ogen aan, waardoor het lijkt alsof je iemand recht aankijkt. Dat terwijl je in werkelijkheid naar het scherm kijkt.

Geluidsherkenning

iOS 14 kan speciale geluiden herkennen en een bericht sturen, zodat je bijvoorbeeld te zien krijgt wanneer de deurbel gaat. Deze optie moet vooral handig zijn voor doven en slechthorenden, die hiermee een visuele indicatie van sommige geluiden hebben.

Grote nieuwe functies

In een eerder artikel hebben we alle andere grote functies in iOS 14 al behandeld, waaronder het compleet vernieuwde beginscherm.

YouTube in 4K op Apple TV

Strikt gezien een functie in de update voor tvOS, maar toch interessant om te vermelden: met tvOS 14 kan de YouTube-app eindelijk video's in 4K afspelen. Jarenlang kon de televisie-app hooguit 1080p-resoluties aan, terwijl YouTube op andere tv-platformen wel 4K ondersteunde. Dit kwam omdat YouTube een speciale codec wilde gebruiken, waar Apple geen toegang toe wilde verlenen.