Facebook verwijdert netwerk met accounts die actief oproepen tot geweld
'Boogaloo'-beweging

Facebook verwijdert netwerk met accounts die actief oproepen tot geweld

01-07-2020 09:49 Laatste update: 15:37

Facebook heeft honderden accounts verwijderd die deel uitmaakten van een anti-overheidsbeweging en actief het plegen van geweld bespraken.

Het gaat om de zogenoemde 'boogaloo'-beweging, meldt Facebook. Die losjes georganiseerde extreemrechtse groep is uit op een tweede Amerikaanse burgeroorlog en wordt verantwoordelijk gehouden voor het inspireren van verschillende recente gewelddadige incidenten, zoals de moord op een Amerikaanse sheriff.

Er zijn 220 Facebook-accounts verwijderd, 95 Instagram-accounts, 28 Facebook-pagina's en 106 Facebook-groepen. Daarnaast heeft Facebook meer dan 400 groepen en 100 pagina's verwijderd die "vergelijkbaar materiaal plaatsten als het gewelddadige netwerk, maar werden bijgewerkt door accounts daarbuiten".

Gevaarlijke groep

De boogaloo-beweging valt voortaan onder het Facebook-beleid voor gevaarlijke groepen en organisaties. Berichten die de groep prijzen, steunen of vertegenwoordigen worden daarom in het vervolg verwijderd.

"Dit netwerk lijkt te zijn gevestigd op verschillende locaties in de VS en de mensen erin werken met elkaar op ons platform", licht Facebook toe. "De groep bevordert actief geweld tegen burgers, wetshandhavers en overheidsfunctionarissen en instellingen. Leden van dit netwerk proberen anderen binnen de bredere Boogaloo-beweging te rekruteren, dezelfde inhoud online te delen en hetzelfde offline-uiterlijk aan te nemen als anderen in de beweging om dit te doen."

Facebook treedt strenger op

Facebook maakte vorige week ook al de algemene belofte om strenger op te treden tegen haarbetuigingen en racisme. Dat gebeurde nadat mensenrechtenorganisaties met een campagne opriepen tot een relcameboycot van Facebook. Veel grote bedrijven gaven gehoor aan die oproep, met onder meer een daling van de beurswaarde van Facebook tot gevolg.

Kijk ook: Instagram-musea in Amsterdam weer open