WK vechtspellen afgelast na aantijgingen seksueel wangedrag
EVO 2020

WK vechtspellen afgelast na aantijgingen seksueel wangedrag

3 juli 2020 om 08:51
Laatste update: 3 juli 2020 om 09:00

Het jaarlijkse vechtspeltoernooi EVO gaat in 2020 niet meer door, nadat de CEO van de organisatie is beschuldigd van seksueel wangedrag bij minderjarigen.

De beschuldigingen werden afgelopen woensdag gemaakt, toen een bezoeker van het toernooi vertelde hoe CEO Joey Cuellar minderjarige jongens betaalde om hun kleren uit te doen. Eén moest voor een weddenschap zijn penislengte laten zien aan de topman.

Het bericht werd opgevolgd door aantijgingen van andere spelers over seksueel wangedrag in de vechtgamewereld. Super Smash Bros-speler Anti zou onder andere met een minderjarige naar bed zijn geweest. Hij gaf dit later toe in een bericht op Twitter, dat hij kort na publicatie weer verwijderde.

EVO is een jaarlijks, wereldwijd toernooi waarin e-sporters strijden in verschillende vechtspellen. Het is het grootste toernooi binnen dit gamegenre, dat al sinds 1996 wordt georganiseerd. Cuellar was vanaf het begin bij de organisatie betrokken.

Bedrijven trekken zich terug

Veel grote partners trokken zich na de beschuldigingen terug van het toernooi, waaronder de makers van veelgespeelde games Dragon Ball FighterZ, Street Fighter V en Mortal Kombat 11.

Commentatoren en e-sporters trokken zich ook terug van het evenement. Het duurde vervolgens niet lang tot het hele toernooi onhoudbaar bleek en werd afgelast. Het kampioenschap moest dit jaar online plaatsvinden, omdat het fysieke evenement door coronamaatregelen niet mogelijk was.

'We verbreken alle banden'

Inmiddels heeft Cuellar zijn positie als CEO verlaten. "We doen er alles aan om de banden met Cuellar volledig te verbreken", aldus een verklaring van de toernooihouders. "Vanaf nu is Tony Cannon actief als CEO. Hij zal zowel intern als tijdens evenementen zorgen dat we meer verantwoordelijkheid nemen."

Sony onthult de PlayStation 5

Lees meer over:

Deel via