Tesla schrapt instapmodel Model Y: 'bereik onacceptabel laag'
Wel prijsverlaging

Tesla schrapt instapmodel Model Y: 'bereik onacceptabel laag'

13-07-2020 13:56 Laatste update: 13:56

Tesla schrapt de goedkoopste versie van de Model Y. Het bereik zou volgens ceo Elon Musk 'onacceptabel laag' zijn.

Musk zegt dat op Twitter na vragen van een consument, die zag dat de Standard Range-versie van de Model Y niet meer te bestellen is op de site van Tesla. Dat goedkoopste model wordt niet meer gemaakt, omdat het bereik volgens Musk lager dan 250 mijl zou zijn, minder dan 400 kilometer.

Menig elektrische auto haalt dat bereik niet, maar voor Musk is de 400 kilometer kennelijk de ondergrens. Bij de onthulling van de Model Y werd echter ook al een bereik van 230 mijl genoemd. De Model Y is een kleinere broer van SUV Model X, zoals de Model 3 een kleinere broer is van sedan Model S.

Nieuw instapmodel

Net als bij de Tesla Model 3 zou ook de Model Y eerst in duurdere uitvoeringen beschikbaar komen, met op termijn ook de goedkopere Standard Range-versie. Nu die versie vervalt, komt Tesla over een paar maanden met een nieuw instapmodel voor van de Model Y.

Het gaat om een achterwielaangedreven versie van het huidige vierwielaangedreven Long Range-model. Die versie zal iets duurder zijn dan het oorspronkelijke Standard Range-model, maar is volgens Musk een beter product. De prijs van de nieuwe goedkoopste Model Y zou rond de 45.000 dollar komen.

De Model Y wordt in Nederland nog niet geleverd, dat gebeurt begin 2021. De vierwielaangedreven Long Range-versie kost vanaf 64.000 euro het Performance-model kost 70.000 euro.

Review: Tesla Model 3