© Apple

Apple belooft: al onze producten zijn klimaatneutraal in 2030
Klimaatneutraal

Apple belooft: al onze producten zijn klimaatneutraal in 2030

21-07-2020 12:00 Laatste update: 15:16

Apple heeft een plan gepresenteerd om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn voor zijn hele productieketen.

Apple is momenteel al CO2-neutraal voor zijn eigen bedrijfsactiviteiten wereldwijd, maar het nieuwe plan moet ervoor zorgen dat "elk verkocht Apple-apparaat nul klimaatimpact heeft".

De iPhone-maker wil ook zijn uitstoot in 2030 met 75 procent hebben verminderd. Ook belooft Apple allerlei ‘innovatieve oplossingen voor het verwijderen van CO2’.

'Rimpel in de vijver'

“Klimaatactie kan de basis vormen voor een nieuw tijdperk van innovatie, banencreatie en duurzame economische groei", zegt Apple-ceo Tim Cook. "Met onze inzet hopen we een rimpel in de vijver te zijn die voor een veel grotere verandering zorgt."

Volgens Apple geldt de belofte voor alle aspecten van het proces van het bedrijf, zoals het winnen van materialen, de productie van onderdelen, de assemblage, het transport, het gebruik door consumenten en recycling.

Nieuwe recycle-robot

Apple belooft onder andere meer CO2-arme en gerecyclede materialen te gebruiken in zijn producten. Ook belooft het energiezuinigere producten en innovaties op het gebied van recycling.

Zo neemt Apple een nieuwe recyclerobot genaamd Dave in gebruik. De robot verwijdert waardevolle materialen uit oude iPhones, zoals magneten en wolfraam. Het is de opvolger van twee eerdere iPhone-recyclerobots.

Leveranciers 

Apple wil ook het energieverbruik bij leveranciers terugbrengen en zegt bedrijven daarbij te helpen. Ook andere fabrikanten zouden daarvan volgens Apple van kunnen profiteren. 

Ruim zeventig leveranciers hebben Apple beloofd om 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken voor Apple-producten. De hoeveelheid CO2-uitstoot die daarmee wordt vermeden als de beloftes worden nagekomen, komt volgens Apple neer op "jaarlijks meer dan 3 miljoen auto's van de weg halen". Een speciaal fonds zal 100 miljoen dollar investeren in projecten voor duurzame energie in China. 

Minderheden 

Apple belooft ook te investeren in bedrijven die in handen zijn van minderheden en die positieve klimaateffecten kunnen opleveren. Het investeringsprogramma is gericht op gemeenschappen die "onevenredig worden getroffen door milieurisico’s".

Het maakt deel uit van het onlangs aangekondigde fonds van Apple van 100 miljoen dollar voor raciale gelijkheid. "Racisme en klimaatverandering zijn geen afzonderlijke kwesties en ze zullen geen afzonderlijke oplossingen hebben", zegt Lisa Jackson, vice-president voor milieu, beleid en sociale initiatieven bij Apple. 

Aluminium

Apple zegt ook een van de grootste nieuwe zonneparken in Scandinavië te lanceren. Bovendien ondersteunt het bedrijf het eerste koolstofvrije aluminiumsmeltproces. Dit aluminium wordt momenteel gebruikt bij de productie van de 16-inch MacBook Pro.

Dit beloven andere techbedrijven

Microsoft wil in 2030 klimaatpositief zijn. Dat betekent dat het bedrijf meer koolstof uit het milieu haalt dan uitstoot. In 2050 hoopt Microsoft de hoeveelheid CO2 die er sinds de oprichting van het bedrijf is uitgestoten verwijderd te hebben uit het milieu.

Amazon wil in 2040 klimaatneutraal zijn.

Facebook zegt vanaf dit jaar 100 procent groene energie te gebruiken. 

Google-moederbedrijf Alphabet belooft dit jaar klimaatneutraal te zijn voor consumentenproducten en wil vanaf 2022 in alle producten gerecycled plastic gebruiken.

Review: de nieuwe iPhone SE